Трите тела

Трите тела
19-02-2024г.
0
Дахер Ламот

Научих (по-скоро с тревога), че след месец "Нетфликс" ще пусне сериал по трилогията "Трите тела" на Лиу Цъсин. Ако се чудите защо много считат книгата за най-зашеметяващата, гениална съвременна фантастика,  ще трябва да отделите  няколко минути за детския ми ентусиазъм, с който да излея любимата ми концепция от книгите, което пък дано да ви запали поне въображението.

Опростено: Извънземни се опитват да се измъкнат от жестокия им непредвидим, загиващ свят и откриват, че нашата Земя е перфектна за да се настанят. Една китайка, разочарована от жестокостта на човечеството, решава да създаде тайна организация, която да помогне на извънземните в начинанието.
Извънземните пресмятат, че ще пристигнат на Земята след 450 години. Но дотогава земляните ще са достатъчно напреднали в технологиите, за да ги отблъснат и да представляват проблем. И извънземните решават да създадат "софони" - деветизмерен изкуствен интелект с размер на протон, чрез който да се влияе върху напредъка на технологиите.

Представете си куб на хартия, т.е. в двуизмерно пространство. Той ще има формата на кръст. Като го изрежете и сгънете, ще получите куб в триизмерното пространство. А сега си представете куб в четиризмерно или петизмерно. Няма как, живеем в триизмерно и не сме способни да го възприемем.
Извънземните обаче са създали елемент, който гледа триизмерното пространство през шестизмерно. То вижда не само човека, но и органите му, съставните химични части и знае как с малко изменение да промени електрическите импулси и с това съзнанието на човек. Много учени се самоубиват или полудяват, саботират разработки и така се спира научният прогрес. Ето това е задачата на софона. 
Тази могъща опасност кара да се обединят китайци, американци и усилията на целия свят и да разработят мрежа от наночастици, с която да разрежат фино кораб-предавател без техните колаборационисти да го "усетят". 
---
Но ако вземете един телефон, например, за неговата направа също участва буквално целия свят. От мините за литий в Ю.Америка, през мините за тантал и кобалт в ДР Конго, през заводите за чипове в Тайван и за батерии в Китай, за стъкла на екрана в Ю.Корея, заводите за желязо, с които се правят машините за добив, инженерното проектиране в Европа, петролните продукти (пластмаси) от Б.Изток.. и т.н.
Буквално целият свят трябва да работи за да стигне до нас. В синхрон и баланс. Затова всяка брънка от веригата е важна. 
---
Твърде сложно звучи, а е толкова просто. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.