Мумии на прах и други истории от миналото

Мумии на прах и други истории от миналото
24-01-2024г.
0
Лентата

Уличен продавач, който продава мумии в Египет, 1865 г.
По време на Викторианската епоха (от 1800 г.) завоеванието на Египет от Наполеон отваря вратите на историята на Египет за европейците. 

По това време на мумиите не е оказвано уважението, което заслужават от европейските елити и всъщност мумиите могат да бъдат купени от улични търговци (както е показано на снимката), за да бъдат използвани като основно събитие за партита и социални събирания, които се провеждат през 18-ти век.

Елитите по онова време често провеждат „Партита за разопаковане на мумиите“, които, както подсказва името, имат основна цел една мумия да бъде разопакована пред буйната публика, която аплодира ли аплодира.
През този период от време добре запазените останки на древните египтяни рутинно са смилани на прах и се консумирали като лечебно средство. 

Наистина толкова популярен бил прахът на мумията, че дори предизвикала черна търговия, за да отговори на търсенето, при което плътта на просяци била представяна като тази на древните мумифицирани египтяни.

С напредването на Индустриалната революция египетските мумии били експлоатирани за по-утилитарни цели: огромен брой човешки и животински мумии били смляни и изпратени във Великобритания и Германия за употреба като тор.

Други са били използвани за създаване на мумиен кафяв пигмент или са били премахнати от опаковките им, които впоследствие са изнесени в САЩ за използване в хартиената индустрия. 

Авторът Марк Твен дори съобщи, че в Египет са горели мумии като гориво за локомотиви.

С напредването на XIX век мумиите стават ценни експонати и десетки от тях са закупени от богати европейски и американски частни колекционери като туристически сувенири.

 За тези, които не могат да си позволят цяла мумия, разпродадените останки – като глава, ръка или крак – могат да бъдат закупени на черния пазар.

Снимка: Феликс Бонфис
Източник: Редки исторически снимки

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.