Това е е част от плана за изгонването на сърбите от Косово – говорим за класическо „етническо прочистване“

Това е е част от плана за изгонването на сърбите от Косово – говорим за класическо „етническо прочистване“
08-02-2024г.
0
Юрий Борисов

Свидетели сме на поредното лицемерие на т.нар. международна общност.

Историята. Албин Курти забрани в Косово разплащане в динари. Всички знаят, че над 100 000 косовски сърби получават пенсии и социални помощи в сръбски динари. С динари се издържат и редица образователни и здравни заведения в Косово. Днес за пръв път е спряно влизането в Косово на транспорт с динари. 
Тази акция на Курти е част от плана за изгонването на сърбите от Косово – говорим за класическо „етническо прочистване“. Естествено, Сърбия веднага поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН по този въпрос. То е насрочено за утре от 22 ч. българско време.
Защо говоря за „лицемерие“? Затова, защото редица европейски ръководители и американски дипломати изказаха „притеснение“. 

Днес говорителят на Европейската комисия Петер Стано каза, че ЕС е притеснен от „едностранните решения“ и начините за комуникация на Прищина. Сега остава да си мислим, че смелият ръководител на Косово Албин Курти предприема тези действия без външна благословия. 
И САЩ и Европа имат редица механизми, с които могат да накарат Курти да не издевателства над сръбското население. Били, обаче, притеснени. 

В същото време научаваме от сръбския външен министър Ивица Дачич, че „сме свидетели на интензивни задкулисни игри и натиск в рамките на Съвета за сигурност да бъде насрочено закрито заседание“. Чии „задкулисни игри“? Чий „натиск“? Може би на силата „Албания“? И защо закрито? Какво по-точно трябва да се скрие?
Не е далеч от акъла. Трябва да скрива методичният натиск срещу Сърбия по всякакви въпроси, свързани с косовските сърби, а и не само, защото Сърбия е обявила две свои „червени линии“ – „санкции срещу Русия“ и „дипломатическо признаване на Косово“. Докато не клекне, така ще бъде. И никакви заседания на ООН няма да й помогнат!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.