Разбира се, че в българските медии няма да излезе тази информация...

Разбира се, че в българските медии няма да излезе тази информация...
05-02-2024г.
0
Симеон Миланов

Разбира се, че в българските медии няма да излезе тази информация, все пак живеем по законите на военното време. 

Но ето за какво говоря - Путин обяви, че Русия ще създаде допълнителна демилитаризирана/санитарна зона на контрол в Украйна, която ще е толкова голяма, колкото е нужно, за да покрие обсега на западните оръжейни системи. Припомням, че най-ценният западен актив на Украйна - системата HIMARS има до 270-300 км обсег. 

Все още не знаем какво имат предвид руснаците под демилитаризирана зона, но на тази карта виждате едно добро предположение, изхождайки от стратегическата логика, която изисква Русия да опази своя Черноморски флот и черноморските си пристанищни активи, както и приграничните райони като Белгород, Курск, Луганск и Донецк (бивши украински територии до преврата от 2014). 

В същото време неотдавна шефът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че САЩ вече не се радват на безспорно глобално превъзходство. Припомням, че още преди да стане шеф на ЦРУ, всъщност още 2013-2014 Бърнс е бил против политиката на разширяване на НАТО и приобщаване на Украйна към Алианса. 

Т.е. имаме признание от най-високите етажи на властта във Вашингтон, че САЩ са във фактическо състояние на имперско пренапрягане - конфликтите в Газа, Червено море и Украйна, заедно с напрежението в Тайванския проток, разчетворяват американското внимание. Това върви паралелно с все по-големия, но очевидно недостатъчен военен бюджет на САЩ, огромния бюджетен дефицит и нарастващия дълг. С всяка следваща година, докато дългът на САЩ се увеличава (смята се, че към 2033 само обслужването му ще е 2 трилиона долара годишно), а американското общество става все по-разделено, глобалните противници на Американската империя ще стават все по-активни.
И именно това виждаме в действията на Кремъл. Русия вижда, че подкрепата на Запада за Украйна е все по-колеблива, САЩ са ангажирани с други театри на военни действия (ТВД), а украинците са изтощили резервите си от боеприпаси и, най-важното, от жива сила. Освен ако отново прозападната олигархия и чиновничество в Москва не надделеят (както това стана март 2022) вероятно скоро ще видим нови руски офанзиви, целящи създаването на обявената от Путин демилитаризирана зона. 
На фона на всичко това, опасността за въвличането на България в конфликта ще става все по-голяма. Хубаво би било ние българите да осъзнаем, че не можеш да се скриеш от Историята - тази сурова и жестока учителка на народите. Сега повече от всякога е нужно България да смени безумния си курс и да се поучи от по-разумните натовски държави като Турция, Унгария и Словакия. Но това, разбира се, няма да стане с настоящия компрадорски и неадекватен псевдо-елит.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.