Днес обаче литият се превърна в новото бяло злато

Днес обаче литият се превърна в новото бяло злато
05-02-2024г.
0
Дахер Ламот

Слушам песента "Lithium" na Evanescence. И гледам фийда ми във Фейсбук, пълен с трактори.
И правя асоциация. Повечето знаем за елемента литий от песните на Nirvana и Evanescence, нали? 
Като елемент, който се използва за средство против депресия.
Днес обаче литият се превърна в новото бяло злато. Заради него се свалят правителства, изпомпва се вода и изсушават цели райони, после суровината пътува хиляди километри за да се преработва.
Литият. Един от трите "основатели" на вселената, заедно с водорода и хелия. Никой метал не е толкова добър в съхраняването на енергия. Мек, лек, но реактивен - съска и гърми в контакт с вода и въздух. 
Лаптопите, телефоните и електромобилите нямат да работят без батерии. А днешните батерии няма да съществуват без литий. В един електромобил най-важната част е вече батерията. А за направата й са необходими 40 кг литий, 40 кг никел, 10 кг кобалт, 10 кг манган. И ще работи 10 години.
Дори за направата на батерията ви трябва петролен продукт за анода. За да направите голяма вятърна турбина ви трябват 1500 тона желязо, 2500 тона бетон, 45 тона пластмаса, който пак е петролен продукт.
И доста африканци и латиноамериканци да ги копаят за паница овес или царевица. 
---
Гледам протестите на трактористите в цяла Европа. Спряли им субсидиите за дизел, наложени им са данъци за превозните средства, които преди са били махнати. 
Защо? Заради зелена политика. Те генерирали големи вредни емисии. Голяма част от тези фермери обаче ще загубят бизнеса си. И на кого ще го продадат? На големи корпорации като Каргил и Байер.
Зелените....
Добрите слуги на корпоративната класа.
Но иначе не могат без телефоните и Инстаграм.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.