Тагарев: България обмисля участие в нови операции зад граница

Тагарев: България обмисля участие в нови операции зад граница
22-12-2023г.
0
Лентата

България обмисля участие в нови операции зад граница заради международната обстановка, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти извън България в Министерството на отбраната.. Той не уточни точно в каква посока се мисли.

Преди дни САЩ обявиха началото на международна операция за защита на корабоплаването в Червено море.

"Страната ни обмисля как може да допринесе за операцията в Червено море", каза министърът по този повод.

"В Червено море имаше инциденти, два кораба бяха овладяни, това няма как да не ни ангажира. САЩ обявиха предстояща операция, ние сме в контакт с нашите съюзници и с други страни, които имат интерес от стабилно безопасно корабоплаване в този регион и обсъждаме варианти как бихме могли да допринесем към тази операция", коментира Тагарев.

Попитан дали България вече е изпратила бронетранспортьорите за Украйна Тагарев обясни, че се работи по този въпрос. "Организацията върви между трите министерства – на вътрешните работи, отбраната и транспорта. Ще бъде реализирано, когато сме готови ние и когато те са готови да посрещнат тази техника", каза той.

"Бюджетът за тази година беше увеличен с над 800 млн. лв., в сравнение с миналата година. И макар, че законът беше приет през август месец, ние сме напът да постигнем почти уникално постижение в неговото изпълнение", каза още военният министър.

Тагарев допълни, че този бюджет се използва за стартиране на нови проекти и изпълнение на сключени договори за модернизация на въоръжените сили. Също така и за повишение на заплатите на българските военнослужещи и с повишаване на командировъчните. 

Източник: Труд

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.