Премиерът на Унгария: Руската атака срещу Украйна е операция, а не война

Премиерът на Унгария: Руската атака срещу Украйна е операция, а не война
22-12-2023г.
0
Лентата

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан постави под въпрос днес тълкуването на руската атака срещу Украйна като война, като я нарече "операция", предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че така Орбан е повторил реторика, използвана от руския президент Владимир Путин.

"Това е операция дотолкова, доколкото няма обявяване на война между две държави", заяви унгарският премиер, десен популист, на своята годишна пресконференция в Будапеща. Така той отговори на въпрос защо наскоро е избегнал определението "война" в разговорите си с Путин.

"Някои хора биха характеризирали събитията като "война". Ние, унгарците, не диктуваме на никого какви думи да използва, когато говори за това", подчерта Орбан. "Ние се радваме, че това не е война", допълни той.

От друга страна унгарският премиер заяви, че Украйна е във война, отбелязва ДПА.

Орбан, който отдавна поддържа добри отношения с Путин, се срещна с руския президент по време на форума "Един пояс, един път" в китайската столица Пекин през октомври.

ДПА обръща внимание и на факта, че на пресконференцията си днес унгарският министър-председател е направил двусмислени коментари във връзка със спора си с Брюксел за замразените от ЕС 21 милиарда евро от еврофондовете за страната му.

От една страна, Орбан отхвърли обвиненията, че цели да свърже този въпрос с плана на ЕС за нова помощ за Украйна, възлизаща на 50 милиарда евро. От друга страна, той подчерта, че е твърдо против въпросната сума за Киев да е част от бюджета на ЕС за седем години.

Орбан казва, че няма да остане нищо, с което да се изплатят блокираните в момента средства за Унгария.

Това негово твърдение обаче не е вярно, отбелязва ДПА.

Орбан обаче принципно е за финансова подкрепа за Киев, тъй като Будапеща има интерес Украйна да съществува като буферна държава между Унгария и Русия, посочва агенцията.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.