Съдът: ПСА е демонтиран с недействителна заповед

Съдът: ПСА е демонтиран с недействителна заповед
21-12-2023г.
0
Лентата

Административният съд – София-град публикува пълния текст на разпорежданията, с които нареди незабавно прекратяване на демонтажа на паметника на съветската армия. От документа по една от жалбите – на „Изправи се БГ“, става ясно, че областната управа се е позовала при действията си на стара  заповед на главния архитект на София Здравко Здравков, която обаче касае само облицовъчни плочи с надписите на паметника. Старата заповед е послужила като оправдание да не се издава никакъв нов акт за демонтаж и на фигурите на паметника. Съдът е категоричен, че това е недопустимо и че демонтажът е започнал, без да се основава на акт или да произтича от закона, пише „Сега“.

В разпореждането на съда са проследени всички документи и разменена кореспонденция по темата с паметника, предприети от областната управа и останалите институции. Списъкът с решения, свързани по казуса, започва с решението на Столичния общински съвет от 9 март, 2023 да задължи кмета на София да поиска преместване на паметника. В това решение от областния управител се изисква да предприеме всички необходими действия по изпълнението му. Изпълнението на решението е започнало, като е поискана смяна на статута на паметника от публична държавна в частна държавна собственост. Изискана е и информация от МК за статута на паметника по смисъла на Закона за културното наследство. Издаден е и констативен протокол за ограждане на паметника и премахване на компрометирани блокове с надписи, посочени като опасни в заповед на главния архитект от март, 2023 г.

Проблемите с документацията започват след възлагането на експертиза за оценка на бронзовите скулптури и барелефи. В нея е описано тежкото им състояние, а експертът препоръчва фигурите да се демонтират и реставрират. Въоръжена с това експертно становище и отпуснати средства от МС областната управа е предприела действия без да счете за нужно да издаде никакъв акт за демонтаж на паметника. Изготвен е само план за безопасност и останалите документи, свързани с управление на трафика и отпадъците.

Действията по демонтаж на паметника не могат да се обосноват с решението на СОС от март месец, в което не се разпорежда демонтаж. Не може да служи като основание и заповедта на главния архитект за премахване на компрометирани плочи с надписи, защото тя не касае фигурите. Не е спазена и процедурата за съгласуване със съвета за изобразителни изкуства. След като действията по демонтиране и нарязване на фигурите не се основават на акт или на закон, същите се явяват неоснователни и трябва да бъдат преустановени, е заключението на съда. То ще бъде обжалвано от областната управа.

Източник: СЕГА, Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.