Ирландската полиция откри голямо количество кокаин на борда на българския кораб "Верила"

Ирландската полиция откри голямо количество кокаин на борда на българския кораб
21-12-2023г.
0
Лентата

В момента се води разследване с подозрение за трафик на наркотици, каза кап. Калчев. „Ако е вярно, това представлява сериозно нарушение на процедурите на компанията и престъпление“, заяви той.

Кораб за насипни товари, пристигнал в Ирландия от Канада, е част от продължаваща операция на ирландската полиция и данъчна служба, които претърсват плавателното средство за наркотици, съобщи сайтът "Маритайм екзекютив", като се позова на в. "Айриш таймс".

При първия етап на претърсването са били открити най-малко 300 килограма кокаин в пакети на борда на кораба и властите възнамеряват да извършат по-подробно претърсване на плавателния съд.

Корабът за насипни товари "Верила" пристигнал в ирландското пристанище Фойнс на западния бряг на страната във вторник сутринта. Той е собственост на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) и е регистриран в Малта. Съобщава се, че корабът превозва пшеница от Канада и е отплавал от Монреал на 9 декември.

След като пристигнал в Ирландия на 19 декември, плавателният съд бил претърсен с помощта на специално обучени кучета и били открити големи пакети, които по предварителни оценки са с общо тегло 300 килограма. Всеки от пакетите бил опакован със спасителни жилетки, за да не потъва и имал Джи Пи Ес предавател. Ирландската полиция подозира, че кокаинът е щял да бъде изхвърлен през борда в определен момент, за да бъде прибран от по-малка лодка, идваща от брега.

Както БТА вече съобщи на борда на кораба „Верила“ тече проверка по подозрение за трафик на наркотици. Капитан Александър Калчев, директор на БМФ  уточни за БТА, че корабът не е задържан, а на борда му се извършва проверка. Компанията още не е официално уведомена от местните ирландски власти за проверката, поясни той.

По неофициална информация, получена от агент на БМФ, в момента се води разследване с подозрение за трафик на наркотици, каза още кап. Калчев. „Ако е вярно, това представлява сериозно нарушение на процедурите на компанията и престъпление“, заяви той.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.