ЕС започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова

ЕС започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова
15-12-2023г.
0
Лентата

Европейският съюз реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в социалната мрежа "Екс", цитиран от агенциите.

Лидерите на Европейския съюз днес се споразумяха да започнат преговори за членство с Украйна - нещо, което унгарският премиер Виктор Орбан от седмици се заричаше да блокира, отбелязва Ройтерс.

Няма незабавен коментар от страна на Унгария, след като председателстващи на срещата на върха, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви: "Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова".

По-нататък Мишел посочи, че срещата на върха е предоставила статут на кандидат за членство в ЕС на Грузия и също така ще даде ход на кандидатурата за членство в ЕС на още една страна, която се надява на това -  Босна - след като тя постигне "необходимата степен на съответствие" с критериите.

"Това е победа за Украйна. Това е победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

По-рано през деня, когато 27-те лидери на ЕС се събраха за последната си среща на върха за годината, Орбан настоя, че ЕС не трябва да започва преговори за членство с Украйна.

Орбан беше единственият противник на решението на срещата на върха, която се състоя в критичен момент за Киев във войната му срещу инвазията на Русия.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.