Арестуваха пастрока, държал дете сред мишки в кокошарник, давали му храна веднъж на ден

Арестуваха пастрока, държал дете сред мишки в кокошарник, давали му храна веднъж на ден
14-12-2023г.
0
Лентата

Повече от година 7-годишно момиче живяло в нечовешки условия във врачанското село Крушовица, сигнализирали жители на селото до агенцията за закрила на детето, дирекцията за социално подпомагане и прокуратурата.

Твърди се, че то е било принуждавано да спи в бивш кокошарник в имота на пастрока си. Там е получавало и храна, амайката не правела нищо, за да защити дъщеря си

 Момиченцето било принудено да живее в помещение, пригодено от пастрока като склад за гуми, в който нямало отопление.

Детето имало импровизирано легло от дъски, поставено върху автомобилните гуми, и разполагало само с едно одеяло и всекидневните си дрехи.

Момичето споделило, че в пристройката живеело на студено сред мишки и паяци, а пастрокът му често го биел.

Вратата на кокошарника винаги била залостена.

Детето ходело в първи клас на селското училище, но често изглеждало неадекватно и изтощено, забелязали местните. В училище се оплаквало, че е измръзнало и гладно, а съучениците му често отделяли за него от своите закуски.

Шефката на регионалната дирекция за социално подпомагане във Враца Мария Търнавска заяви, че не е потвърдено дали е живяло година и половина в постройка извън къщата, но е ясно, че то действително е оставяно без надзор от майка му и нейния партньор.

Тя лично се запознала с условията, в които е живяло детето, и ги определи като потресаващи.

Момиченцето споделило, че рядко се храни, а ядене му давали през прозореца на пристройката.

От училището на 7-годишното дете са подали противоречива информация до дирекцията за социално подпомагане - детето споделяло, че е бито от пастрока си, но се допускало, че може да преувеличава.

Социалните работници продължават да проучват ситуацията с информация от различни източници.

От агенцията за закрила на детето пък обмислят да поискат отнемане на родителските права на майката.

След намесата на врачанската дирекция детето е настанено в семейство на роднини. Според социалните работници сега състоянието му е много по-добро.
Наблюдаващият прокурор по случая Веселин Тодоров съобщи, че 31-годишният пастрок на момичето Д. И. вече е привлечен като обвиняем и в момента се намира в следствения арест във Враца.

Ако вината му се докаже, може да бъде осъден от 3 до 10 г. затвор

Били сформирани екипи от специалисти.

Извършен е оглед на частния имот в Крушовица, проведени били и поредица разпити на пострадалото дете и свидетели.

Според районния прокурор на Враца Камен Каменов свидетелите разказвали подробности, които са им били известни, но настоявали за анонимност, тъй като се страхували от отмъстителността на агресивния мъж.

Семейството имало и друго дете, но то било отглеждано в къщата и за него няма сведения да е било малтретирано.

Каменов допълни, че делото по случая е все още в начален етап и много обстоятелства около поведението на пастрока и майката тепърва ще се разкриват.

Двамата отричали при разпитите да са го отглеждали при описаните тежки условия, обясни прокурор Тодоров на брифинг в сряда. При полицейската акция обаче след подадения сигнал момичето било открито именно в този склад за непотребни вещи до къщата премръзнало и гладно.

Тодоров обаче категорично отказа да разкаже подробности за поведението на майката и втория мъж, за да не пречи на започналото разследване.

Източник: 24 часа

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.