Отрязаха с флекс най-високата фигура на Паметника на Съветската армия

Отрязаха с флекс най-високата фигура на Паметника на Съветската армия
12-12-2023г.
0
Лентата

Отрязаха с флекс най-високата фигура на Паметника на съветската армия. Демонтирането на паметника бе обявено рано сутринта във вторник от областния управител на София Вяра Тодева.

Около 18 ч. започна рязането с флекс на най-високата фигура на монумента, на която е изобразен съветски войник, размахващ над главата си автомат "Шпагин". Около 18.30 часа ръката с автомата беше свалена с крана.

От рано тази сутрин започна демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия. На място вече има кран, с който фигурите ще бъдат премахнати на етапи, защото са опасни за минаващите.

"От 70 години този паметник никога не е реставриран. Ние възложихме това обследване и резултатите показаха, че в резултат на времето са се получили сериозни пукнатини във фигурите", каза Вяра Тодева, областен управител на София.

Експертното становище е изготвено от скулптора Марин Марков.

"Има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. Когато е монтиран е бил налят бетон в краката на фигурите. С годините там е проникнала влага и ледът е разрушил метала", коментира Марин Марков, скулптор.

Заместник областният управител на София Георги Чичков обясни, че първо ще бъде издигнато скелето, което опасва паметника, за да има досег на работниците до най-високите фигури. Ще се премахват поетапно парчета с големина до 4 тона.

"Ще трябва да се вдигнат 2-3 нива в зависимост от оперативната височина за работата, за да може да има досег на работници до съответните фигури", обясни Георги Чичков, заместник областен управител на София-град.

Вяра Тодева обясни, че първо ще бъдат демонтирани фигурите, които се намират най-високо. Но не каза къде точно ще се съхраняват.

"Ами, на този етап те ще бъдат преместени в държавен имот. Те ще бъдат строго охранявани", заяви Вяра Тодева.

След обществена поръчка, фигурите ще бъдат реставрирани. Очаква се след това фигурите да бъдат пренесени в Музея на социалистическото изкуство, ако пространството там позволява това.

След като се разпространи новината много хора започнаха да се събират около паметника.

"Зад гърба на гражданите, страхливо и незаконно, властта на сглобката, централна и столичната такава започват действие по бутането на паметника на Съветската армия. Следим изявите на областната управа. Това, което беше публично обявено пред столичани беше, че предстои провеждането на обществена поръчка, с която да бъде избран изпълнител на уж ремонтните работи- демонтиране на склуптурите", каза Мая Манолова от “Левицата”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не одобрява тези действия.

"От теб чувам, има си кмет, има си областен управител. Когато бутнахме мавзолея, други паметници... хората трябва да имат възможност и лошото да го виждат. Сега не си спомнят младите хора за мракобесната държавна сигурност. Какво значи да си ген. лейтенант Терзиев, шеф на военно контраразузнаване. Хората, младите не знаят и викат той какво си говори. Затова като има такъв паметник може да отидеш и да кажеш ето този и тази армия вкараха България в Белене, Скравена, избиха цялата аристокрация и най-напредничавата част от българското общество", подчерта Бойко Борисов.

ПП-ДБ излязоха с декларация от парламентарната трибуна.

"Възраждане" се заканиха, че ще предпремат всички мерки, включително и на ръба на закона, за да запазят Паметника на Съветската армия на мястото, на което е. Ще сезират и прокуратурата, защото имат съмнения, че длъжностните лица не са спазили закона и вършат всичко скрито за широката общественост.

"Това, което става, е, че възстановяваме фашизма в България, защото за една група хора този паметник символизира някаква черна страница от историята на България, само че в край сметка той символизира победата над фашизма, това е концепцията на самия паметник", каза Деян Николов - общински съветник "Възраждане".

Всеки паметник е частица от историята на България и трябва да се пази, настояват от БСП. Корнелия Нинова призова демонтажът да спре, защото тази тема само разделя обществото.

"Разрушавайки паметници, рушите историята на България. Ние сме за това всички паметници да се запазят, да се изучава историята такава, каквато е била", смята Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България".

БСП и "Възраждане" обявиха, че ще внесат предложение за провеждане на референдум, на който хората да решат каква да е съдбата на Паметника на Съветската армия. По-късно представители на БСП се срещнаха с премиера по тяхно настояване, поискали са да спре демонтажа. Според тях Денков не е бил наясно с темата. Поел е ангажимент да говори с областния управител на София.

Реакция дойде и от Москва. Говорителката на руското външно министрество Мария Захарова заяви, че приемат демонтирането на паметника като враждебна стъпка от страна на България, която влошава двустранните отношения.

"Разглеждаме разрушаването на паметника на нашето общо минало като поредната враждебна стъпка на официална София, която утежнява и без това патовата ситуация в двустранните отношения. България за пореден път избира грешната страна на историята", подчерта Мария Захарова - говорител на руското външно министерство.

Захарова отбелязва, че българската страна е пренебрегнала настойчивите предложения на Москва за консултации относно съдбата на паметника.

Източници: БНТ, Дневник

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.