Радев: Напълно възможно е България да бъде приета в Шенген още тази година

Радев: Напълно възможно е България да бъде приета в Шенген още тази година
15-12-2023г.
0
Лентата

Напълно възможно е България да бъде приета в Шенген още тази година, стига да се положат усилия в още няколко направления и да бъде продължено започнатото от служебните правителства. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос дали е реалистично тази цел на страната ни да бъде постигната до края на годината. Държавният глава коментира темата на „Дондуков“ 2 по време на пресконференцията с президента на Република Албания Байрам Бегай, който е на официално посещение у нас.

България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген без никакви ограничения още през 2011 г., подчерта президентът. По думите му някои държави решават свои вътрешни политически проблеми и това е факт, който трудно може да се промени, но трябва да направим всичко възможно тези бариери да отпаднат. Той напомни за интензивната работа на служебните правителства с министър-председател Гълъб Донев на всички дипломатически и експертни нива в рамките на 10 месеца, както и за положените усилия за разработване на необходимата законодателна база, необходимите подзаконови актове, както и за проведените множество срещи на дипломатическо ниво.

Румен Радев подчерта, че в множеството си разговори с премиера на Нидерландия Марк Рюте е получил уверения, че при отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка страната ще подкрепи напълно членството на България в Шенген без никакви ограничения. „Убеден съм, че премиерът Марк Рюте ще спази тази договорка“, каза още държавният глава и заяви очакване в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за членство в Шенген без ограничения. Българският президент припомни и че при обявяването на отпадането на механизма през септември т. г., председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се позова на доклад, готов още средата на юни, отчел работата на България една година назад, тоест тази, извършена от служебното правителство. 

По думите на държавния глава подкрепата от Австрия е въпрос на убеждаване не само на държавното ръководство, но и на австрийската общественост, че това е изключително необходима стъпка. Той напомни и за инициативата на България за изграждане на оперативна целева група за противодействие на нелегалния трафик на хора и за споделяне на разузнавателна информация, на чиято база да започнат съвместни координирани акции за разбиване на нелегалните финансови и оперативни центрове на цялата територия на ЕС. По думите му това е изключително важно за Австрия. Идеята беше представена от българския президент докато представляваше страната ни в рамките на Съвета на Европейския съюз и бе посрещната с огромно одобрение. По думите на президента само така можем да се справим ефективно с нелегалния миграционен трафик. 

Румен Радев призова българското правителство да довърши докрай започнатия от служебните правителства подход, за да може останалите държави да изпратят свои представители у нас, така че да започне съвместна координирана работа. „Надявам се да има енергични стъпки в тази посока, защото беше поет ангажимент и от Нидерландия, и от Австрия октомври т.г. ние да влезем в Шенген и по въздух, и по море и най-важното по суша. Очаквам правителството да извърви последните необходими стъпки, така че да се поздравим с успех“, каза още президентът. 

Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.