Съюзът между ДБ и ПП - ами сега?

Съюзът между ДБ и ПП - ами сега?
26-01-2023г.
0
Любо Кольовски

"Готвеният съюз между "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ може да изглежда като флирт преди щастлив брак за пред хората, но роди вътрешни брожения и в двете формации. 

От една страна активисти са притеснени, че ще загубят топлите места в изборите напролет. От друга – различни групи в коалициите смятат, че това може да доведе до отлив на избиратели.

"Отсега хора на ДБ и ПП по региони се цакат кой да заема по-горно място в листите." съобщава "Галерия“. Телефоните на Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов прегряват от обаждания с увещания, молби и клетви, твърдят очевидци.

Освен това крилото на Асен Василев в „Продължаваме промяната“ не е толкова възхитено от идеята за обединение с десните. Около бившия финансов министър гравитират хора с откровено леви идеи. Те са категорични, че бракът им с ДБ ще отблъсне потенциални леви избиратели, които масово загърбиха БСП заради „Промяната“.

И без това ПП загуби мнозина от тях заради позицията срещу руската агресия в Украйна.

Доста хора в „Демократична България“ също гледат със съмнение на евентуални ефекти. Засега обаче няма публични разпри по темата, тъй като се очаква мнението на лидерите на коалицията.

Според наблюдатели двете формации имат доста различни избиратели, но е на-пълно възможно при евентуално коалира не да се покрие достатъчно широк спектър и да се отговори на нагласите на серизнана част от обществото. Може би затова ПП и ДБ разчитат, че заедно може да станат първа политическа сила.

Ако това се случи, то ще предизвика познатия ефект на гласуване за победителите, тоест ще увлече доста хора от периферията. Асен Василев обаче бил категоричен, че победа може и трябва да бъде търсена чак след местните избори.

Мнозина в партията са съгласни с него, че ГЕРБ ще бъдат преборени едва когато бъдат изметени от големите градове, където Борисов храни десетки хиляди чиновници и калинки. Затова смисъл от коалиции ще има едва на кметския вот през есента.

Все пак се очаква Василев да клекне за общи листи още напролет, уважавайки мнението на другото крило около Кирил Петков. Освен бившия премиер за съвместно участие с ДБ още на извънредните избори са знакови лица като Никола Минчев и Даниел Лорер.

Вероятността двете формации да се съюзят днес е по-голяма, смятат източници на „Галерия“. Това е следствие от очернящата кампания за дарения, която на практика работи за ПП и ДБ. „Защото хората не са глупави и финансиране чрез дарения е приемливо, за разлика от финансиране чрез кражби на държавни пари“, твърдят опитни политици.

На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е започнал тайна офанзива към ДБ с цел да развали дружбата им с ПП. Борисов пък от своя страна имал готовност да работи с всеки, който не иска да маха Гешев и да рови в трите управленски мандата на ГЕРБ."
Обърнете внимание на последния абзац на дописката.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.