Ливанския съдия се осмелил да повдигне обвинения срещу бивш премиер. У нас кога?

Ливанския съдия се осмелил да повдигне обвинения срещу бивш премиер. У нас кога?
25-01-2023г.
0
Ивайло Мирчев

От вчера си мисля за ливанския съдия, осмелил се да повдигне обвинения срещу бивш премиер, бивши министри, генерали, разузнавачи, митничари, съдии и дори главния прокурор за безотговорност, довела до смъртта на няколко стотин жертви и хиляди ранени при експлозията на 2750 тона селитра на пристанището в Бейрут през август 2020 г.
Искат се топки и достойнство, а и самосъзнание на свободен човек, за да направиш такова нещо. Паралелите между Ливан и България са потискащо много, като говорим за завладяна държава. И те си имат свой “Гешев” (Гасан Оуейдат). Имат си прояден от корупция властови апарат. Имат си партийни интереси на пристанището. Имат си оплетени в зависимости служби и съдебна власт. Имат си всички механизми, с които лесно да отстраняват от разследването неудобните съдии и по всякакви начини да бавят и възпрепятстват разследването. 
Имат си, обаче, и съдия Тарек Битар, който не се страхува да изправи пред ливанското правосъдие 14 души от високите етажи на властта. А може и да се страхува, но да действа въпреки страха си. 
Въпросът е ние откъде да намерим готови да преодолеят страха си прокурори и съдии, които да не оставят да потънат: 
Фалитът на КТБ
Снимките с пачките и кюлчетата, както и записите на Борисов
Схемата “Автомагистрали” за източване на пари
ТЕЦ “Варна” и пристанището на Доган
Унищожаването на “Булгартабак”
Съмненията за неплатените от “Лукойл” корпоративни данъци за над милиард
… и още много други корупционни казуси, превърнали държавата ни в касичка, ама не на хората, които си плащат данъците в нея. 
Корупцията е ужасна болест. Болест на слепотата по избор. Един съдия в Ливан е избрал да си свърши работата, вместо да си затвори очите и това е оздравително за цялото му общество. Надявам се един ден и у нас да оздравеем.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.