Точка на бифуркация

Точка на бифуркация
24-01-2023г.
0
Гост-автор

Ивайло Христов:

Отивам да се подстригвам. 

Започваме да си говорим с фризьорката по антиутопични теми, за филмите и книгите по Роберто Савиано. За вече ненужната работна ръка, изместена от машини и изкуствен интелект. Брат й живее в Канада от много години. 

Преди няма 10 години някакъв маркет бил с 30 каси обслужвани от хора, а вече само 3 били такива, останалите на самообслужване... Отивам да свърша други задачи и после в червомаркета да купя повече хляб за попарата на Чърчил. Отивам към касите и виждам няква промяна... Ти да видиш... и в наше провинциално гето около 3-4 каси вече са на самообслужване. А касиерките най-вероятно са освободени.

Добре дошли в прекрасния нов либерален свят! 

Електронни карти за градски транспорт. Лични карти с чип. И прочие и прочие либерализми за безкритичните консуматорски дебили. 

Свят, който няма нужда от работна ръка. А социалните процеси вече се движат с невероятна скорост. Нямаме си и представа какво ще бъде след още 10 години. В науката тези процеси се наричат точка на бифуркация. Но вече сме я подминали, независимо дали се осъзнава или не, намираме се в точката на незавръщане... 
  
"Днешният исторически момент е повратен и войнстващ, старият свят рухва, новият още не се е родил!" Казандзакис, "Аскетика"

Хайде вече да идва Второто пришествие.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.