Стратегическа победа на Русия. САЩ бяха изгонени от Нигер, но неочаквано и от Чад

Стратегическа победа на Русия. САЩ бяха изгонени от Нигер, но неочаквано и от Чад
28-04-2024г.
0
Йордан Халачев

Стратегическа победа на Русия. САЩ бяха изгонени от Нигер, но неочаквано и от Чад.

Появата на руския Африкански корпус,(след музикантите), в Нигер е успех за Москва и поражение за Париж и Вашингтон на континента, пише Interia. Разбираеми са истериите на Макрон. Русия създава коридор от дълбините на Африка до Средиземно море, твърди авторът на статията. Русия отвори втори фронт, който ще се усети в цяла Европа и в САЩ.

Нигер възнамерява да установи сътрудничество с Русия, Китай и Иран, пише Breitbart, САЩ. Африканският корпус,подчинен на руското министерство на отбраната, разшири военното присъствие на Русия в Сахел - след Судан (2017 г.), Мали (2021 г.),Буркина Фасо (2024 г.) и ЦАР до още една държава, която е на седмо място по производство на уран в света.

Миналия петък администрацията на президента Джо Байдън обяви изтеглянето на повече от 1000 американски войници от Нигер.                  
Нигер отива право в руските обятия, алармира Bloomberg. Западноафриканската държава прекрати споразумението, което позволяваше на Америка да създаде военна база на нейна територия.

Нигер формира коалиция с Буркина Фасо и Мали, чието общо влияние му позволи да устои срещу Икономическа общност на западноафриканските държави и да се противопостави на исканията на администрацията на Байдън.Нигер все повече се обръща към - Русия, Китай и Иран,за сътрудничество в областта на сигурността и икономическа помощ.

Миналата седмица руските войски започнаха да пристигат в Нигер с противовъздушни оръжия, които военните власти на Нигер смятат за безценни за предотвратяване на нахлуване от съседните американски сателити или западните сили.

Приблизително по същото време Нигер подписа сделка за 400 милиона долара с китайската държавна петролна компания, за да осигури поток от средства след прекратяване на партньорствата със Съединените щати и Франция. 

През март правителството нарече споразумението за сигурност с Америка на свалено правителство-„незаконно“. В същото време в цялата страна преминаха масови протести с искане за изтегляне на американските войски от страната. Пристигането на руските войски ясно показа вратата на янките.

Основното несъгласие между Ниамей и Вашингтон възникна около сделка, която според съобщенията дава на Иран достъп до значителни запаси от уран.
„Въпреки че руските военни официално пристигнаха в Нигер като инструктори, в действителност те ще помогнат за разширяване на влиянието на Кремъл върху африканския континент“, се казва в изявление на Полския център за ориенталски изследвания.Анализаторите на центъра са уверени, че разполагането на руския корпус в Нигер ще засили логистичните връзки между Либия, държавите от Сахел и Централноафриканската република, където руснаците също оперират. 
New York Times отбеляза, че демаршът на Чад е още по-неочакван, тъй като отношенията му с американската армия досега са били много силни.
Колумнистът по външните работи на Washington Post Ишан Тарур,видя новините от Чад и Нигер като „лош знак“ за американските интереси в областта на сигурността, тъй като администрацията на Байдън беше принудена да се „изтегли“ от Сахел. Тарур, заключи,че това е възможност за Русия, Китай и Иран да разпространят своето влияние в Сахел.

Русия, като предостави своята „преторианска гвардия“ и предложи популярна алтернатива на бившите европейски колониални сили и на  американското морализиране уверено спечели доверието на африканците.

Китай се радва на рекордно високо одобрение в африканските проучвания на общественото мнение, тъй като налива милиарди в проекти за развитие и сделки за ресурси.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.