Коли ли са електрическите коли?

Коли ли са електрическите коли?
28-04-2024г.
0
Гост-автор

За пореден път в някоя си група пак чешат темата: Коли ли са електрическите коли?

И понеже аз ги считам за полу-коли, та си направих труда да понапиша малко аргументи, защо не са напълно коли. Ето и на стената си да ги сложа:
Главноито - защото: Пряко зависима е от грида. Както ценово, така и физически.

Като първо, превръща се в тухла, в момента в който заряда свърши.
Като второ, докато течните горива са стока, която Е пазар. Все можеш да намериш и алтернативен доставчик. Даже в най-тежка криза можеш теоретично и рапица да смачкаш. При тока е фатално - спрът ли го - фира си. Чакай ти на панели да се заредиш.
Като трето: Винаги можеш да носиш допълнително количество бензин/дизел, ако положението е критично. Резервното съоръжение се нарича туба. При електричката нещата не са точно така.

Като средство за евакуация в най-критичен момент - електричката е нещо, което по-добре да зарежеш. Представи си да си в Укр. и да имаш Тесла. Да разчиташ да избягаш с тслата-ша фанеш само дръжката. Като тръгнеш да бягаш - грид няма да има. А и да има - се едно,че няма. Не е като да туриш 4 туби по 20 литра и с пълен резервар и натоварена кола да потеглиш към спасението.
Нещо странично но от значение: Виж какво се случва зимата: Не смеят да си размразят колите. Оказва се, че не е нужна енергия само за да си стоплиш въздуха в купето. Пълното стопляне и стапяне на снега ще ти каоства половината заряд. И продължаваш интензивно да губиш енергия. (При ДВГ - точно тази загубена толина върши чудна работа)

Последния ми аргумент е, че тези коли стават все по-облак базирани. Съвсем скоро - без облака няма да можеш и да тръгнеш. Да не говорим, че там поправяне, в механичния смисъл на думата - няма. Подмяна на части без "парване" няма. Всичко е вътре криптография, но ти нямаш ключовете. Нямаш ключовете - простичко значи - ти НЕ притежаваш тази кола. За какво си си дал парите? Твоя си работа.
И да не забравя: Докато продажбата на гориво, все пак е пазар. Грида е естествен монопол. Той пазар няма да стане никога! Колкото и евро-диОрективи да изцвъкат от Брюксел.

А едно е да имаш много доставчици на гориво - друго е да се бориш с Енергото (та както и да е то брандирано, ЧЕЗ МЕЗ Пекинез...)
А и да забалежим: При колите няма стандартна батерия тип АА или ААА и т.н. За всяка - отделно, за всеки модел различна. И отново: подписана с криптография.
Както казваше Т. Коев : Тури си я на задното стъкло!
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.