София не се нуждае от счетоводно рекордни бюджети, а от фокус

София не се нуждае от счетоводно рекордни бюджети, а от фокус
23-08-2023г.
0
Карлос Контрера

София не се нуждае от счетоводно рекордни бюджети, а от фокус. 

Това означава ясни приоритети и конкретни предложения, стъпки, мерки, действия за тяхното реализиране. 

Предстои разглеждането на последния бюджет на Столична община за този мандат. Както тръгна от зимата на 2020г., та до сега - ситуацията и условията по приемането на бюджета са безпрецедентни, особени, странни. 

Минахме през санитарната криза, енергийната, икономическата, продължаваме в условията на водеща се в Европа война и задаваща се рецесия в някои страни от Еврозоната. През изминалите четири години (от 2019) общинските съветници от ВМРО давахме своите предложения по бюджета и го подкрепяхме с ясното съзнание, че градът се нуждае от финансова рамка и от отговорно поведение. 

Видяхме какво се случи и случва в държавата от пролетта на 2021г. насам. Видяхме докъде може да ни докара политическата перверзия, политическата импотентност и управленската немощ. Сега имаме вече коренно различна ситуация, в която държавата се управлява от втория с подкрепата на първия, но с достатъчно мнозинство. Видяхме и, че наличието на мнозинство не е гаранция за вземане на решения, нито пък предпазва от творението на откровени управленски глупости и простотии...

От ВМРО-София подготвяме десет предложения, ако щете може и да ги наречете условия, към кмета на София и ГЕРБ по дискусиите за бюджета на Столична община за 2023г. В зависимост от изхода на разговорите ВМРО ще вземе решение дали да подкрепи бюджета. Част от темите, по които ще настояваме за разговори и приемане на решения са: отмяната на Наредбата за нискоемисионните зони; осигуряване на средства за доставката на: 30 нови соло газови автобуса, 60 нови съчленени газови автобуси, 10 нови двуетажни автобуси, до 30 бр. 12 и 18 метрови употребявани газови автобуси ЕВРО 5 или ЕВРО 6, до 10 броя употребявани двуетажни автобуси, до 10 броя туристически автобуси за витошките линии; приемане на наредбата за образованата раждаемост и осигуряване на средствата в бюджета; осигуряване на средства за основен ремонт на общински училища в районите Слатина, Изгрев, Сердика, Кремиковци, Нови Искър, както и на детски градини в районите Студентски, Сердика, Младост; увеличаване на средствата за пътна безопасност и обезопасяване на опасни участъци от пътната мрежа... 

Това са една част от десетте приоритета, по които ще настояваме за дискусия и конкретни мерки в бюджета.
Докладът за проект за бюджет все още не е изпратен до общинските съветници, така че на този етап се осланяме само на думите на кмета на София и екипа й.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.