АМИ АКО ИЗПУСНЕМ И НУРГЮЛ САЛИМОВА

АМИ АКО ИЗПУСНЕМ И НУРГЮЛ САЛИМОВА
22-08-2023г.
0
Валерия Велева

"Със сигурност не познавам друг български шахматист, който да е развял толкова много българския трибагреник и като облекло и като знаме. От друга страна, ако от друга държава дойде оферта, аз, който считам себе си за патриот, няма да й кажа “Недей да я приемаш”. 
За такава опасност предупреждава Живко Жеков, треньорът на Нургюл Салимова, която накара цяла България да играе няколко дни шах, заради блестящото й поведение на световната купа в Баку. 

И въпреки че държавата я заряза там сама, въпреки взрива от обществени реакции за безхаберието на институциите и въпреки радостта, която донесе на страната ни, нито един държавник все още не й се е обадил да я поздрави.

След мое запитване от Президентството уточниха, че след класирането на Нургюл за финала на Световната купа на 17 август, държавният глава Румен Радев е изпратил на нашето момиче поздравителна телеграма и букет. Толкоз! 
А след финала - никой! 

От интервютата на Нургюл  разбираме колко болезнено изживява тя, че е останала втора. Вижте снимките от награждаването на Световната купа в Баку... те говорят всичко. 

"Много се радвам, че стигнах до финала, но сега съм разстроена заради загубата, защото бях близо до победа. Имах два пъти спечелена позиция и такъв тъжен финал." Така звучат първите думи на Нургюл Салимова пред "ChessBase India". Да ти се скъса сърцето...
И точно в такъв миг е много важно за всеки човек, а за спортиста задължително, да почувства освен семейството и приятелите, и държавата зад гърба си.
Нашите т.нар. държавници обаче изобщо нямат такава мисъл, нямат подобна нагласа на обществено възприятие. Нито на премиер, нито на министър на спорта или на образованието, нито на външен министър не му идва на акъла да вдигне телефона и да каже на това дете: “Момиче, ти си герой! Направи една нация да бъде щастлива с твоя успех! Гордеем се с теб!”
Не! Бездушни!  Самодоволни. Самодостатъчни. Самозабравали се...
Цинични чиновници ни обясняват драмите на петте федерации по шах, които се карат за пари, но човещината на държавата към един спортист-феномен, при това на такава крехка възраст, липсва.

Нургюл Салимова се завръща в България от Баку с полет през Истанбул, където ще остане ден-два при семейството на приятеля й, който бе до нея по време на състезанието. А от думите на треньора ѝ Живко Жеков става ясно, че от Истанбул тя ще се прибере с автобус в сряда вечерта или рано сутринта в четвъртък. С автобус!!! Спортист, който пише история...

Сега си представете, ако Нургюл Салимова се състезаваше под флага на Турция, Ердоган не автобус, самолет щеше да й изпрати да я прибере, щеше да я посрещне лично, връчвайки й ключовете на апартамент и на автомобил най-малко. И най-важното - щеше вече да й е подсигурил най-добрите треньори, психолози и екипи за подготовка.

Така се прави по цял свят - истинските държавници уважат талантите си, защото те носят славата на държавите, които управляват.
И не ми обяснявайте как не може да се изпрати държавен самолет за един спортист, който е накарал света да говори за него и неговата родина. Ако е за приятно прекарване, например в Солун, на някой самозабравил се управленец, може да се вдигне цял самолет, нали?

Взривът от положителни емоции към Нургюл идва да ни покаже само едно - българинът има крещяща нужда от своите истински герои, от положителния пример, от доброто и красивото в живота, а не от омразата и негативизма, с които ни заливат политиците. И героите са не в политиката, те са в спорта, в изкуството - затова се прехласваме по златните момичета, по Гришо и Нургюл.
Преди години България изпусна Наим Сюлейманоглу. Разбира се, тогава и времето, и ситуацията бяха други. Но примерът е христоматиен. Скоро научих, че в Турция открили на нашия Наим осмия паметник! Ей така, от град на град, турците тачат родения в Птичар двукратен шампион на България. Дали, защото си нямат герои? 
Да не стане така, че след време нашата "сияйна роза" да огрее чужд небосклон заради собственото ни бездушие, глупост и ограниченост.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.