Слушах вчера как Кирил Петков се гъне по БНР за заложените 0,4% от БВП за сектор Култура

Слушах вчера как Кирил Петков се гъне по БНР за заложените 0,4% от БВП за сектор Култура
01-08-2023г.
0
Ружа Райчева

Слушах вчера как Кирил Петков се гъне по БНР за заложените 0,4% от БВП за сектор Култура в бюджет 2023.
Първият му велик аргумент е, че заедно с образованието, културата съставлява цели 4% от БВП. Ехааа! Тоест - дават много за образование и се надяват така да замажат нищожния бюджет за култура.

Но по-велик беше вторият аргумент, вероятно лично измислен от Петков и най-доверените му хора: “Да хвърлиш едни пари не става, трябва изконна промяна в начина на функциониране на сектора.”

Евала! Сега очакам и любимата им дума анализ да почне да се подхвърля насам-натам. 

Културата е душата на нацията, същината на всяка цивилизация. Тези жалки 0,4% за култура в бюджета са пределно ясен знак, че на Петков и компания са им важни богатите компютърни генийчета - като недоразумението издигнато за кмет на София (засега), а не изнемогващите български артисти и творци. 

Някога и аз се занимавах с оперно пеене и театър, години наред, докато не осъзнах, че за да го правя истински, трябва да емигрирам и да се отделя от близките ми и страната ми. Останах и разбира се - започнах да работя друго. Това е пътят на човека, посмял да се занимава професионално с изкуство - или емигрира, или се отказва, или се примирява с мизерното заплащане и търси път да изкарва истинските си пари от друго място. Грехота….

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.