След Франция на Макрон, сега Нигер гони и САЩ и американските военни

След Франция на Макрон, сега Нигер гони и САЩ и американските военни
17-03-2024г.
0
Йордан Халачев

Затова,не се чудете на истериите на загубилия Африка,Макрон.През есента на 2023 г. Франция бе прогонена от Нигер. Процесът приключи до края на декември и нанесе непоправими щети на Макрон и виждаме жалките му опити "да се прави на мъж".

Сега,Нигер денонсира и военното споразумение със Съединените щати: американските военни ще бъдат изгонени.

Властите на Нигер обявиха прекратяването на военното споразумение на САЩ, съгласно което американските военни бяха в страната за борба с тероризма. 
Нигер обясни решението си с нарушаване на дипломатическите протоколи от Вашингтон,съобщи Ройтерс,позовавайки се на представителя на преходното правителство на Нигер Амаду Абдраман. Решението влиза в сила незабавно.

 Нигер взе това решение след посещение в страната на американски служители. Делегацията беше водена от помощник държавния секретар по африканските въпроси Моли Фи и генерал Майкъл Лангли, командир на Африканското командване на САЩ. 

Оказа се, че американската делегация не е спазила дипломатическия протокол, а Нигер не е бил информиран за състава на делегацията, датата на нейното пристигане и дневния ред.  
Имаше около 1100 американски войници в Нигер към миналата година,според Ройтерс. Американските военни управляваха две бази, включително база за дронове. Намира се близо до град Агадес в централен Нигер и струва повече от 100 милиона долара.
Географското местоположение на Нигер, относителната военна сила и желанието му да работи със западните страни помогнаха да се превърне в ключов партньор на САЩ в борбата с тероризма, пише списание Foreign Policy.
През 2017 г. Нигер бе важен център, от който САЩ извършваха  разузнавателни и наблюдателни полети в региона, отбелязва CNN. Те позволяваха на военните да наблюдават   дейността в горещи точки като съседните Мали и Буркина Фасо. 
В края на 2023 г. Западна Африка се отдалечи от Запада и ЕС и се сближи с Русия. Мали, Буркина Фасо и Нигер обявиха засилено сътрудничество в областта на отбраната с Москва.Нигер засили сътрудничеството с Русия и обърна гръб на САЩ и Европа. 
Нигер през 23-та,денонсира споразуменията за сътрудничество в областта на сигурността с европейците и прие руски генерал с големи фанфари. С тази техника управляващите в Нигер копираха своите колеги във властта в Бамако (Мали) и Уагадугу (Буркина Фасо).
Последните френски войници тъкмо напуснаха Нигер, а Абдурахмана Чиани вече се срещна с първите официални лица от Русия. 
На 4 декември, той прие с всички почести заместник-министъра на отбраната на Русия генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров. Посещението на член на руското правителство е безпрецедентно събитие, подписан е съответният протокол, но съдържанието му остава класифицирана информация, уточни правителственият съветник.Генерал Юнус-Бек Евкуров се срещна и с министъра на отбраната на Нигер генерал Салиф Моди,смятан за втория най-влиятелен човек в страната.

В същото време Нигер скъса отношенията с един от най-важните си западни партньори. В бележка, изпратена  до делегацията на Европейския съюз в Ниамей,новата власт разкритикува две споразумения, уреждащи европейската подкрепа за силите за отбрана и сигурност на Нигер. 
EUCAP Sahel и EUMPM и военната мисия, създадена там през 2022 г., за да помогне на нигерийските войници да се борят с тероризма,е поканена да опакова багажа си.
В края на ноември властите в Нигер сложиха край на един от основните стълбове на европейското сътрудничество в Африка, като отмениха закон, който наказва незаконния трафик на мигранти.

Нигер прекрати отношенията с Франция, съюзник на сваления Мохамед Базум.Още през август Нигер поиска уволнението на френския посланик Силвен Ите, който остана в страната против волята на страната домакин, а след това поиска изтеглянето на всички 1500 френски войници. 

В допълнителен ход Нигер и Мали отмениха споразумения, подписани през 60-те и 70-те години на миналия век с Париж, които позволяваха на френски лица и компании, опериращи в страните от Сахел, да избягват двойното данъчно облагане-т.е. да не плащат нищо на африканските държави.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.