Шефът на ЦРУ: Киев е изправен пред трудна битка тази година, Украйна да разбие арогантността на Путин

Шефът на ЦРУ: Киев е изправен пред трудна битка тази година, Украйна да разбие арогантността на Путин
01-02-2024г.
0
Лентата

Украйна вероятно ще бъде изправена пред трудна година в борбата с Русия през 2024 г., отбеляза директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, който смята, че да се прекъсне помощта на САЩ за Киев ще бъде грешка "с исторически параметри", предаде Ройтерс, като се позова на публикувана днес статия на сайта на сп. "Форин полиси".

В статията Бърнс също така казва, че Украйна може да повиши разходите за войната на Русия, нанасяйки удари по-навътре зад фронтовата линия.

Директорът на ЦРУ, който е бил бивш посланик на САЩ в Москва, смята, че войната е започнала да подкопава властта на руския президент Владимир Путин и изказва също предположението, че Китай може да заеме по-агресивна позиция по отношение на Тайван, ако види, че подкрепата на САЩ за Украйна отслабва.

"Тази година вероятно ще бъде трудна на бойното поле в Украйна", пише Бърнс. "За САЩ да се оттеглят от конфликта в този критично важен момент и да прекратят подкрепата за Украйна ще бъде автогол с исторически размери", посочва шефът на ЦРУ.

"Предизвикателството пред Украйна е да разбие арогантността на Путин и да покаже високата цена за Русия на продължаващия конфликт, не само чрез отбелязване на напредък на фронтовата линия, но и чрез нанасяне на удари по-навътре зад нея и постигане на стабилни успехи в района на Черно море", допълва Бърнс.

Коментарът изглежда се отнася до нанасянето на удари по територия на Русия, заграбена от Украйна и обявена за нейна собствена, а не за удари по самата Русия, уточнява Ройтерс. Агенцията отбелязва, че администрацията на американския президент Джо Байдън забранява на Украйна да обстрелва с оръжия, доставяни от САЩ, цели на територията на Русия, и отказва да изпълни исканията на Киев за ракети с голям обсег на действие ХАЙМАРС.

Отбелязвайки, че Путин може да заплаши да използва ядрени оръжия, Бърнс пише, че "би било глупаво да се отхвърлят напълно рисковете от ескалация. Но също толкова глупаво би било да бъдем ненужно сплашвани с тях", посочва той.

Според директора на ЦРУ подкрепата за Украйна може да промени мнението на Китай, че САЩ "са пред прага на упадък". Тя ще изпрати "важно послание за решимостта на САЩ, което ще помогне на Тайван", казва Бърнс.

"Един от най-сигурните начини за съживяване възприятията на Китай за безсилието на САЩ и подхранване на китайската агресивност би бил да се откажем от подкрепата за Украйна", заключава директорът на ЦРУ.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.