Илияна Йотова: Президентът имаше оферта да стане част от сглобката

Илияна Йотова: Президентът имаше оферта да стане част от сглобката
30-01-2024г.
0
Лентата

„От началото на сглобката президентът не стана част от нея, макар че имаше такива оферти. Той нито за секунда не ратифицира незаконните им действия, точно обратното винаги се обръщаше към Конституционния съд. Това не се прощава“, добави Йотова, предаде бТВ.

Според Йотова президентът Радев не би се поддал, на когото и да е било, за да създава партия, още повече да му се диктува кога и как да стане това.

"За всички години, през които работим заедно, аз съм се убедила, че това е човек на честта, че спазва до буквата на закона всички правила - и конституционни, и законови, и може би точно това сглобката не може да му прости. Защото от началото на сглобката той не стана част от нея, макар че имаше такива оферти. Той нито за секунда не ратифицира незаконните им действия, точно обратното - винаги се обръщаше към Конституционния съд. Това не се прощава," каза още вицепрезидентът,

„Има нужда от политическа алтернатива. Вчера разчетох в думите на президента, че той не каза, че е алтернативата, нито каза, че ще направи алтернативата или ще конструира нова политическа партия. Всички в обществото виждаме, че има нужда от нещо ново. Що се отнася до тази бясна реакция на всички, които участват в сглобката, техният страх е точно това - алтернативата. Всеки ден колкото и пъти да излязат и да кажат, че няма алтернатива на тяхното управление, токова пъти се опитват да убедят себе си“, обясни тя.

Тя коментира и открития конфликт между „Дондуков 2“ и ДПС. От миналата седмица, след внасянето на конституционната жалба срещу избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии от Радев, председателят на ДПС Делян Пеевски поиска главният прокурор, МВР и ДАНС да кажат дали има дела на трупчета, свързани с президентската институция.

"Войната с президента продължава. Може би в момента сме свидетели на трети сезон на тази война, първият беше президент и войната в Украйна, втората беше президент и Конституция, а сега очевидно сме за кожата на един президент", категорична бе Йотова.

По повод сигналите на Делян Пеевски в прокуратурата срещу съветници на Румен Радев във връзка с тъй наречения "път на копринката", вицепрезидентът заяви, че няма съмнения за корупция в президентството.

БСП пък анонсира пресконференция, на която се готви да изнесе данни за корупция по време на служебните кабинети. Йотова коментира, че "който има такъв сигнал, за да няма внушения, за да няма провокации, за да няма провокации на политическия терен, нека да се отнесе към органите".

Източник: бТВ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.