Асен Василев и Лорер отказаха да отговорят в детайли за имотния скандал

Асен Василев и Лорер отказаха да отговорят в детайли за имотния скандал
28-01-2024г.
0
Гост-автор

След призива на премиера Николай Денков да се обяснят по имотния скандал с бившата партийна централа на "Продължаваме промяната" на ул. "Чаталджа" №3 в София изявления по темата направиха и двамата замесени в случая - финансовият министър Асен Василев и депутатът Даниел Лорер. И двамата отрекоха в сделката да има проблеми и се заканиха да водят съдебни дела. Обясненията им обаче отново не дадоха отговор на всички въпроси по сделката.

Както "Сега" писа, имотът на "Чаталджа" е купен през 2019 г. от фирмата на Асен Василев "СТВ Консълтинг" за 1,8 млн. лв. Имотът е ипотекиран за 2,6 млн. лв. и в него започва ремонт. През 2020 г. предварителен договор за закупуване на офис и подпокривно пространство с още технически помещения сключва Даниел Лорер. Лорер финализира сделката през 2022 г., когато луксозният ремонт на сградата вече е приключил, но заплаща за собствеността сума, съизмерима с първоначалната цена преди ремонта - 351 000 лв. През септември, 2023 г. къщата и офисът на Лорер са продадени на един и същи краен купувач - Станислава Арнаудова, известна като кралицата на винетките. Лорер успява да продаде собствеността си 5 пъти по-скъпо от първоначалната цена - за 1,8 млн. лв. Къщата е продадена непосредствено преди бившата фирма на Асен Василев "СТВ Консълтинг" да подаде молба за изпадане в неплатежоспособност, а сметките ѝ да бъдат запорирани от американски гражданин Себастиян Бретшнайдер. Бретшнайдер твърди, че е дал заем от 5 млн. лв., гарантиран със същия този имот, но не е получил нищо от сумата по продажбата.

Финансовият министър Асен Василев днес омаловажи очакваните от него отговори. "Честно да ви кажа, аз не вярвам някой толкова невероятно много да чака какво имам да кажа", коментира той, като изтъкна, че е публикувал две прессъобщения по темата. "В тях казах две неща - първо, че от 2021 г. не съм собственик на въпросната фирма и второ - европейската директива не изисква прилагане на ЗОП при тол таксите и нещо повече - нашето правителство демонополизира този пазар", изтъкна Василев. На контравъпрос, че постоянно влиза и излиза от фирмата в периоди, в които е министър, Василев каза - "всъщност не". Това противоречи на публично известните данни за фирмата. Тя е създадена като ЕООД 2012 г., март 2013 г. Василев прехвърля собствеността за 99 лв. на Марио Сотиров, като август 2013 г. Сотиров продава обратно 100% от фирмата на Василев, отново за 99 лв. Последната продажба - от Асен Василев на Марио Сотиров е от май 2021 г.

На въпрос кога последно е говорил с Марио Сотиров Асен Василев се зачуди и отвърна, че това се е случило преди 6-7 месеца. Той призна, че все пак го бил виждал в къщата, където партията е наемала офиси. Василев категорично отказа да отговаря на въпроси за естеството на спора между Бретшнайдер и бившата му фирма, като допусна, че става въпрос за неразбории. Той отказа да отговори и на конкретен въпрос защо Брешнайдер и "СТВ Консълтинг" ползват един и същ адвокат с аргумента, че това е все едно да го питат за настъпило ПТП с продадена преди 2 години на нов собственик кола. На въпрос как е станала "врътката" с продажбата на имота точно преди запориране на сметките на фирмата, Василев отново изтъкна, че няма отношение към фирмата.

Василев не обясни и как Даниел Лорер е успял да купи евтино, при това вече ремонтирано жилище, и да продаде скъпо. Василев твърди, че цената на Лорер е ниска, защото е имал предварителен договор, който е финализиран през 2022 г. Така и не се разбра обаче защо извършеният от фирмата ремонт не се е отразил на крайната цена, на която Лорер купува. "Това е разговор, който се случва между Лорер и Сотиров. Цената е такава, каквато купувачът и продавачът са определили", коментира Василев. На въпрос как така Лорер успява да купува толкова изгодно Василев отново не се съгласи, че цената е изгодна. "Колко изгодно е да купуваш 2020 г. имот на 1000 евро на квадрат под бул. "Дондуков", каза Василев, като изтъкна и лошото състояние на купената къща. Тя била препродадена през брокер.

Самият Лорер също изтъква предварителния договор като аргумент за цената на купения от него офис. Лорер повтори тезата си, че е продал на висока цена, защото не е искал изначално да продава. Отделно и той се усъмни, че получената от него сума е толкова висока . "Ако сте забелязали, цените на имотите в София дори са значително по-високи, имоти в центъра се продават и над 5 млн.”, смята Даниел Лорер. Той дори подчерта, че на тази цена можеш да си купиш имот “на зелено” в Лозенец. Лорер заяви, че може да си търси правата по съдебен път, а Асен Василев се кани персонално да води дело заради твърдението, че продължава да е собственик на офшорка. "Това категорично не е вярно", коментира той.

На фона на въпросите към Василев и Лорер водачите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски демонстрираха странна незаинтересованост към имотния скандал.  Герберският вожд се дистанцира от случая. Той обясни пред парламентарните репортери, че е разговарял с десните лидери - Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер и Атанас Атанасов, които го уверили, че няма нищо, което да го притеснява. По същия начин се отнесе Борисов и към предизвикалата медиен шум среща на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков с бизнесмена Спас Русев. "Разговарях с Петков и той ми каза, че не са говорили нищо, а са пили кафе", обясни равнодушно Борисов.

Същото доверие към десните се оказа, че има и Пеевски. Той даже защити финансовия министър Асен Василев, който заедно с депутата Даниел Лорер се оказа в центъра на казуса. "Нищо не ме притеснява. Министър Василев е жертва на атака от съмнителни сайтове на лица, които записваха посолства и след това колеги ги тиражират и въртят в медии, собственост на олигарси", обясни неясно политикът от ДПС. Той посъветва медиите сами да разберат кой стои зад това, което определя като атака.

По-късно в предаването "Лице в лице" на бТВ Кирил Петков се закле, че е "готов да оборя всекиго, който застава срещу моя съпредседател и приятел Асен Василев. Сигурен съм в него 100%". Тая сутрин Борисов и Пеевски го питали дали има съмнение в сделките за къщата, той казал, че няма капка съмнение.

 

Източник: "Сега"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.