Седем неща, с които София си заслужава

Седем неща, с които София си заслужава
24-04-2023г.
0
Гост-автор

В популярен британски вестник публикували статия на разочарована от София британска туристка. В есето й единственото хубаво нещо за града е "офертата" да влезеш в музей с евтин билет и да ползваш тоалетната. Горката. И гледам как много българи се съгласяват с нея. 

Посетил съм 26 държави и съм живял в пет от тях, и мога да кажа поне седем неща, с които София си заслужава.

1. София и България като цяло са много по-сигурни места за пътуване отколкото Западна Европа. Отвъд линията на бившия Източен блок, столиците са пълни с улици, за които те съветват местните да не преминаваш. Масово големите автогари и спирки са места за бездомни и на скитащи хора (защо е така е дълга тема). 
2. Паркове. Малко са столиците с толкова големи и чисти паркове, където спокойно да се разхождаш из зеленината. 
3. Метрото е на светлинни години от това в другите столици като качество на обществената услуга и разпространението на мрежата. Да отидеш с 1.60 лв до летището, мисля че не се среща в нито една европейска столица. 
4. Храната на Балканите и в България е многообразна, вкусна и достъпна. В Северозападна и Централна Европа местните ястия са ужасяващи, неслучайно никнат като гъби ресторанти с чуждестранна кухня. В България, освен за гъзария и хипстария, не виждам какво друго ще подтикне някой да се храни редовно с друга кухня. 
5. Историята. София е стар град, преминал през няколко епохи, различни империи и царства. Но си трябва желание, за да разбереш и оцениш. Останки от архитектура и места на памет, макар и малко, са повече отколкото в градове, които нямат нищо друго освен модерно строителство. 
6. Много възможности за еднодневни екскурзии. Дали изкачване на Витоша, дали отиване до Рилския манастир, или Копривщица, ако някой е отседнал в София има какво да види допълнително без много трудности. 
7. Автентични места. Столиците най-бързо се джентрифицират и губят своята местна култура, но в София все още могат да се намерят места за посещение, които действат изцяло под динамиката на местните жители, а не чуждестранните инвеститори и туристи. Женският пазар, зеленчуковите пазарчета в кварталите, малките кръчми и барове. Подобни места или изчезват, или се комерсиализират в другите столици.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.