Дали ядрената енергия е скритият коз на Русия?

Дали ядрената енергия е скритият коз на Русия?
19-04-2023г.
0
Йордан Халачев

„Антиядреният пионер Германия, след като затвори последните си три атомни електроцентрали през уикенда, се зае да „унищожава“ ядрената индустрия в целия Европейския съюз“, подиграват ни се дори китайците във Finance Ifeng:

"Германия призова Европейския съюз да предприеме строги мерки срещу руската ядрена енергия в рамките на единадесетия пакет от санкции. Гражданският сектор на ядрената енергетика трябва да бъде обект на ограничения не само на територията на Германия, но и в целия ЕС.„Ще може ли Европа без Росатом да се примири с прекъсвания на тока в близко бъдеще?“

Този въпрос е особено чувствителен за Франция, чийто ядреноенергиен гигант EDF има няколко съвместни предприятия и е подписал няколко споразумения за сътрудничество с Росатом. Като голяма ядрена сила Франция се интересува от това сътрудничество, освен това Париж изпраща ядрените отпадъци на страната за погребване в Руската федерация.

70% от електричеството на Франция се генерира от 56-те ядрени реактора на нейна територия. Ако доставката на ядрено гориво бъде прекъсната, Франция може да бъде принудена да се върне към прединдустриалните времена,както и България, Унгария и другите ядрени европейски колонии-каква грандиозна победа ще бъде за Вашингтон!

Дали ядрената енергия е скритият коз на Русия и е от толкова голямо значение за Европейския съюз, че в предишните десет пакета европейските страни предпочетоха да не го споменават?

Русия е построила осемнадесет ядрени реактора в страните от ЕС. Два от тях са в България,(бяха доста повече), шест са в Чехия, два са във Финландия, четири са в Словакия и четири са в Унгария. Всички тези осемнадесет реактора се нуждаят от руско ядрено гориво и поддръжка от руска страна. И всички изпращат ядрените си отпадъци в Русия.

Въпреки това в ЕС продължават да се подготвят за въвеждането на нови санкции. На наскоро приключилата среща на Г-7 , Обединеното кралство, САЩ, Канада, Франция и Япония предложиха Русия да бъде лишена от контрол върху гражданската верига за доставки на ядрена енергия. 
Германия дърпа останалата част от ЕС надолу в тресавището, вероятно по заповед на САЩ.

Унгарските реактори съставляват  повече от 40% от електроенергията. Така в момента Унгария е страната, която е най-недоволна от предложението за санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика,а там би трябвало да бъде и нещастна,комформистка България.
От 2009 г. до 2018 г. сред световните поръчки за изграждане на атомни електроцентрали Русия получи 23 обекта от 31, а останалите бяха разпределени помежду си от Китай, Франция, Япония, Южна Корея и САЩ.  Освен това през 2021 г. 25% от преобразуването на уран в ЕС и 31% от обогатяването на уран са извършени от руски компании.

Служебният кабинет се опита да възроди проекта АЕЦ "Белене" с изграждане на 2000 мегавата нови мощности на площадката в Белене и допълнително изграждане на 2000 мегавата заместващи мощности на площадката в Козлодуй.
Германия под диктата на САЩ и Г7 натиска България и другите безропотни сателити като нас,да си закриват ядрените мощности и им пречи за ядрените горива и ремонти.

Обаче от среща на Г-7 в Токио, съвсем близо до Пекин, научихме и нещо много важно - държавният секретар на САЩ, Блинкен звъни и моли Пекин да вдигнат телефона: "Страните по света очакват от нас да управляваме отговорно отношенията си с Китай и това започва с ангажираност, с линии за комуникация...". Блинкен казва, че Пекин трябва да изясни намеренията си, написа Ройтерс.
Тоест разбрахме от Блинкен, че Вашингтон звъни, а Пекин не отговаря. Никакво уважение? Не, просто все още китайците нямали какво да обсъждат. 
Но значението е глобално: Китай показа на света, че САЩ вече не са хегемон на планетата Земя и Пекин не се унижава, да вдига телефона, когато ги "засърби" да му звънят.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.