Русия: Украйна загуби статута си на крайбрежна държава

Русия: Украйна загуби статута си на крайбрежна държава
01-06-2023г.
0
Лентата

Руската Държавна дума днес прие закон за денонсиране на договора между Русия и Украйна за сътрудничество при използването на Азовско море и Керченския пролив, предаде ТАСС.

Законопроектът бе внесен за обсъждане в долната камара на руския парламент на 24 май от руския президент Владимир Путин. В пояснителните документи към него се казваше, че в резултат "на приемане в Русия на Донецката народна република, Запорожка и Херсонска област е възникнала кардинално нова ситуация около Азовско море и Керченския пролив, бреговете на който сега принадлежат само на Руската федерация. Във връзка с това че Украйна е загубила статута си на крайбрежна държава по отношение на тези водни пространства, се наложи прекратяване на споразумението", посочва агенцията.

Договорът между Русия и Украйна бе подписан в Керч на 24 декември 2003 г. В него се отбелязваше важното значение на Азовско море и на Керченския пролив за икономическото развитие на двете страни, а също и необходимостта от съхраняване на Азовско-Керченската акватория като цялостен икономически и природен комплекс. През февруари Върховата рада на Украйна денонсира всички договори за сътрудничество с Русия в Азовско море.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.