Бой и обиди между "Възраждане" и Явор Божанков и Манол Пейков от ПП

Бой и обиди между
01-06-2023г.
0
Лентата

С гневна декларация на парламентарната група на „Възраждане“ започна заседанието на Народното събрание. След нея настана хаос и сбиване в залата, а квесторите дълго време не успяха да разтърват депутатите, които се бяха скупчили около трибуната.

Един е със счупени очила, а друг - с одрана буза, трети - с раздрана риза.

В декларацията на "Възраждане“, прочетена от Искра Михайлова, се цитираха думи на Кирил Петков от скандалния запис на заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

"Вие нямате морално право да бъдете днес в тази зала. Вие никога не сте го имали“, обърна се тя към ПП, ДБ и ГЕРБ и уйдурмите, които се канят да направят, само и само да има кабинет.

Михайлова предупреди, че ако такава коалиция се случи, от "Възраждане“ ще призоват техните симпатизанти пред парламента, а защо не и в него. Покана щяла да бъде отправена и към разочарованите избиратели на двете коалиции.

Думите й накараха председателя на парламента Росен Желязков, който водеше заседанието, да изрази надежда, че с тази декларация от "Възраждане“ не подстрекават към нахлуване в парламента.

Декларацията възмути Явор Божанков от ПП, който нарече партията на Костадин Костадинов токсичен отпадък и проруска партия. И подчерта в същото време, че да има редовно правителство е въпрос от национален интерес. 

Божанков заяви, че чуждите агенти и предателите всъщност са хората на Костадинов.

"Грозното заяждане е само върха на айсберга, защото една крайна, популистка и проруска партия иска да ни закара на избори. Те и след изборите ще бъдат токсичен отпадък в политическия смисъл. Никой не преговаря с тях, поздравяваме ГЕРБ и колегите от нашата група. Защо да приемем техния призив и този на Радев за връщане на мандата, защо искат да ни закарат на предсрочни избори? Защото интересът е да имаме правителство, а чуждият интерес е да нямаме", каза Божанков.

"Говориха за меки китки, двамата с Цончо и г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение", каза депутатът от ПП по адрес на "Възраждане". Тук страстите кипнаха и депутати от "Възраждане“ скочиха на трибуната в опит да се саморазправят с Явор Божанков.

Заседанието бе прекратено, а хора от ПП и ДБ също излязоха напред.

Започна бутане и дърпане в опит да се озаптят хората на Костадинов и да се спаси Божанков от бой. В резултат ризата на Манол Пейков от ПП - ДБ пострада - беше скъсана.

Вдетениха се колегите от "Възраждане", одраха ме. Това коментира депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Манол Пейков пред медиите в парламента след физическите сблъсъци в пленарна зала.  

"За мен е предостатъчно това, което българският народ виджа. Истинското лице на "Възраждане" се вижда в такива моменти. Ако тези хора случайно вземат властта, половината от вас няма да са тук, да не кажа и две трети", каза Пейков.  

По думите му мъжеството е да се противопоставиш на подобна физическа атака, като той отчете, че тя е дошла от партията на Костадинов. Той разказа, че от "Възраждане" са скочили срещу Явор Божанков чисто физически. "И аз отидох да се опитам да ги спра", каза Пейков. Депутатът сподели, че е имало и ругатни от тяхна страна.  Според него може Божанков леко да е прекалил, но това не е причина да го нападат физически.  Той коментира, че "мека китка" е нещо съвсем неутрално като обида. Нещо против имате хората с различна ориентация? Има свобода на тези неща в ЕС. Разберете веднъж завинаги. Няма нищо обидно в това. Докато в другото има много обидно", заяви Пейков.

Източници: "Епицентър", actualno.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.