"Поан": Името на Урсула фон дер Лайен е замесено в скандал в България

31-05-2023г.
0
Лентата

Пореден скандал в България? Урсула фон дер Лайен можеше и без него. Името ѝ се появява в аудиозапис, направен тайно по време на заседание на партия "Продължаваме промяната" (с българските инициали ПП), което трябваше да утвърди постигнатото споразумение за правителство с партията съперник ГЕРБ на Бойко Борисов. Този запис от четири часа и половина предизвика ефекта на бомба! Излъчването му беше програмирано, за да провали преговорите между ПП и ГЕРБ.

В него наистина се чува бившия министър-председател Кирил Петков. Без да знае, че е подслушван, той безразсъдно разкрива съдържанието на телефонен разговор с председателката на Европейската комисия. На 21 май наистина е имало телефонен разговор между Петков и Фон дер Лайен относно евентуалното присъединяване на България към еврозоната и Шенгенското пространство. Комисията подкрепя България в тези две начинания. Не това е проблемът.

 

Призракът на измамата на Гърция

"Попитах я какви са шансовете ни да ни приемат, казва Петков. Тя ми отговори: "За Шенген имате големи шансове. За еврозоната трябва да намерите начин как да заобиколите правилата, в смисъл "да влезете в рамката". Аз ѝ отговорих: „Може ли да имаме инфлация, която да е минус ефекта на Украйна“. Тя ми каза: „Не ме цитирайте, ще се опитаме да ви помогнем“.

Никога няма да узнаем какви са точните думи, използвани и от едините, и от другите, но този запис извънредно много напомня за спорните условия на влизането на Гърция в еврозоната. Атина, с помощта на "Голдман Сакс", предостави фалшиви данни, за да заобиколи критериите за присъединяване към еврозоната. Тайната бе разкрита по време на кризата в еврозоната, когато истинските статистики бяха възстановени от Андреас Георгиу. Зловещ епизод, който остави своя отпечатък в германското обществено мнение, много ядосано по онова време. България, която вече е много крехка, не трябва да повтаря същото хитруване.

Деветмесечна ротация между двама министър-председатели

Този таен запис е направен и предоставен на медиите от депутата Радостин Василев, отцепил се от партията "Продължаваме промяната", чиято съюзническа стратегия не одобрява. Записите наистина разкриват реалните намерения на партията на Петков спрямо неговия партньор, ГЕРБ, за формирането на управляваща коалиция. Съгласно условията на това споразумения трябваше да се приложи деветмесечна ротация между двама министър-председатели. Николай Денков, за "Продължаваме промяната", щеше да бъде първият премиер. Той щеше да бъде подкрепен от бившата еврокомисарка Мария Габриел, за ГЕРБ, която ще има ранг на вицепремиер и ресор външни работи. След девет месеца Мария Габриел на свой ред щеше да оглави правителството.

С разкритията си за истинските намерения на Петков и Асен Василев (кандидат за министър на финансите), записите очевидно влошиха отношенията между двете партии. ГЕРБ решиха да прекратят преговорите и очакват "разяснения". От аудиозаписите научаваме, че лидерите на "Продължаваме промяната" възнамеряват по-конкретно да извършат чистка в държавата, "законно или незаконно", в първите две седмици, елиминирайки държавните служители, смятани за близки до ГЕРБ, до президента Румен Радев (социалист) и всички заподозрени, че работят за руските разузнавателни служби. Те предвиждат да поемат контрола над Министерството на вътрешните работи за бъдещите избори, което хвърля съмнения върху демократичния им характер...

Петков се извини за не особено приятните си думи

ГЕРБ очаква гаранции за зачитане на принципите на правовата държава. Те не бяха очаровани да научат, че ПП планира да не спазва правителственото споразумение. Между другото Петков изрича не особено приятни думи за Мария Габриел и Бойко Борисов. Наложи се Петков да се извини. Той твърди, че използва връзките на нейния съпруг, Франсоа Габриел, член на кабинета на Роберта Мецола, председател на Европейския парламент. Накратко, доста жалки политикански глупости...

Очакваният министър-председател, академик николай Денков, опита да поправи щетите. "Очевидно трябва да бъдат дадени гаранции, че няма да има чистки, които не са свързани с ясна процедура и проверка, уверява той. Те трябва да целят оптимизиране на администрацията, а не започване на политически назначения. (…) Законът и разпоредбите трябва да се спазват". Но доверието в него остава много накърнено...

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: "Поан"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.