Специален пратеник на САЩ за борба с дезинформацията пристига у нас

Специален пратеник на САЩ за борба с дезинформацията пристига у нас
29-05-2023г.
0
Лентата

Джеймс Рубин, специален пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране към външното министерство на САЩ, ще посети България тази седмица, като според официалното съобщение мисията му е "да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията".

От Държавния департамент на САЩ съобщават, че обиколката на Рубин започва от форума GLOBSEC 2023 в Братислава, където ще се обсъжда най-вече координацията на регионалната сигурност. След което ще продължи пътуването си в Европа до София и Брюксел.

Информацията за срещите му в България и Белгия е само че:

"Ще се срещне с представители на местното правителство и ЕС, както и с представители на гражданското общество, за да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията, наред с "продължаващите усилия на Русия и други играчи, които разпространяват дезинформация, за да подкопаят демокрацията и националната сигурност, и как нашите народи могат колективно да се противопоставят на заплахите в информационното пространство."

Обиколката започна снощи и приключва на 3 юни. Форумът GLOBSEC 2023 в Словакия започва днес и продължава до 31 май. Това вероятно означава, че Рубин ще е в София на 1 юни.

Миналия месец той бе в Скопие за срещи с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски, като темата бе борбата с дезинформацията, манипулираната информация и други заплахи в информационното пространство на Западните Балкани, цитира БТА официалното прессъобщение.

Западните Балкани са "отровени" от дезинформация, която идва от Русия и Китай, а Сърбия е една от основните бази, от които идва дезинформацията в региона, съобщи Радио "Свободна Европа" в Северна Македония.

Очевидно голяма част от дезинформацията идва от Сърбия и това е голям проблем, който трябва да се реши. Бихме искали да видим формирани правителствени органи, които могат да започнат да изследват и анализират този проблем, за да се опитат да го предотвратят, казва Рубин на брифинг в Американския кът в Икономическия факултет в Скопие, цитиран от БТА.

По думите му в Северна Македония лъжите и дезинформацията се разпространяват бързо в интернет и дори отношенията между Скопие и София и дебатът за конституционните промени, необходими на Северна Македония, за да продължи интеграционния си път към ЕС, не са имунизирани срещу това явление и че политическото напрежение между Скопие и София може да бъде проблем по пътя към ЕС.

"Сигурен съм, че има хора в региона и в Кремъл, които не искат напредък в процеса, който ще позволи на Северна Македония да върви напред към ЕС. Сигурен съм, че седят някъде и мислят какво да направят, за да го превърнат в проблем и всичко, което мога да кажа, е, че правителството тук ще работи с нас, за да създадем по-широк обществен подход за справяне с дезинформацията, като институции, закони, стандарти", казва Рубин.

Джеймс Рубин е с 35 години кариера в дипломацията и с опит като политически съветник, hfijwldy преподавател в "Оксфорд", Колумбийския университет и LSE, коментатор и анализатор за издания като "Политико" и телевизия SKY News. В Държавния департамент дойде на 15 декември 2022 г. от поста на съветник по политическите въпроси на генералния секретар на ОИСР в Париж, а преди това работеше за лобистката фирма Ballard Partners във Вашингтон.

Познанството му с президент Джо Байдън е от 1989-1993, когато е член на екипа му в Сената. При администрацията на президента Бил Клинтън е помощник държавен секретар и основен говорител на Мадлин Олбрайт, както докато тя беше държавен секретар, така и докато бе представител на САЩ в ООН. През 1999 г. му е възложено да бъде специален преговарящ за разпускането на Армията за освобождение на Косово (военизираната групировка за самозащита на местните албанци).

Източници: Дневник, "Труд"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.