Брюксел потвърди за разговор между Фон дер Лайен и Петков

Брюксел потвърди за разговор между Фон дер Лайен и Петков
28-05-2023г.
0
Лентата

Пресслужбата на Европейската комисия е потвърдила пред БНР, че председателят Урсула фон дер Лайен и бившият български премиер Кирил Петков са били в контакт, съобщава радиото.

Угочнява се, че двамата са обсъждали важни теми за България от европейския дневен ред, в т.ч. и подготовката за присъединяване към еврозоната и в зоната за свободно пътуване Шенген.

Повод за уточнението, направено от Брюксел, са разпространените записи от заседание на широкото ръководство на "Продължаваме промяната", в които се споменава и името на Фон дер Лайен.

"Позицията на председателката и по двата въпроса е добре известна. Тя още веднъж потвърди подкрепата си за приемането на България в Шенген. Има много стриктен процес за влизане в еврозоната, който се прилага за всички страни. Ролята на комисията е да ги подкрепя в изпълнението му. Явно е, че правилата трябва да се спазват", гласи пояснението на комисията.

Вчера депутатът Радостин Василев обяви, че напуска групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и публикува запис от заседание, на който активисти на "Продължаваме промяната" и депутати спорят за съставянето на правителство с участието на ГЕРБ. Заседанието е било в нощните часове на 21 май, а Василев не е присъствал физически и е направил запис от лаптопа си.

На записа се чува как гласът на Кирил Петков казва:

Днес имах разговор с Урсула, като ѝ зададох точно този въпрос: ако има шанс за правителство, какъв е шансът да ни пуснеш? Тя вика: "За Шенген ви е много голям шансът. За еврозоната трябва да измислите как да заобиколите правилата, в смисъл, да влезете в рамките. Аз ѝ казах: "Може ли да мислим за индексът на инфлация да маха ефекта на Украйна?". И тя вика: "Не ме цитирай, но ще се опитаме да ти помогнем".

Казаното от Петков даде повод на неговите политически противници да определят думите му като международен скандал. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза вчера: "Как се чувстват тези европейски и световни лидери днес? И дали оттук нататък "ще подкрепят" една такава бъдеща евроатлантическа коалиция на омертата, имунитетите и международния скандал? Къде сложихте България на картата за пореден път? На дъното". Според "Възраждане" са водени "разговори за задкулисно унищожаване на българския лев".

Източник: Дневник

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.