Риши Сунак се извини за забраната на ЛГБТИК в армията

Риши Сунак се извини за забраната на ЛГБТИК в армията
20-07-2023г.
0
Лентата

Британският премиер Риши Сунак се извини днес за отношението си към гей ветераните, като каза, че предишната забрана за представители на ЛГБТИК да служат в британската армия е "ужасяващ провал на британската държава", предаде Асошиейтед прес.

Сунак се извини, след като в независим анализ, публикуван днес, се посочва, че стотици ветерани са били уволнени или са пострадали от официалната забрана на хомосексуализма в британските въоръжени сили, която се е прилагала до 2000 година.

"Както става ясно от днешния доклад, през този период мнозина са били подложени на най-ужасни сексуални посегателства и насилие, хомофобски тормоз и преследване, докато смело са служили на страната", заяви Сунак пред парламента.

"Днес, от името на британската държава, се извинявам."

В доклада, изготвен от пенсиониран висш съдия, са събрани данни от над 1000 ветерани. В него са документирани последиците от  "неразбираемата политика на хомофобски фанатизъм в нашите въоръжени сили". Някои от жертвите са посегнали на живота си, а други са направили опит за самоубийство, се казва в доклада.

Свидетелствата на ветераните "дават шокиращи доказателства за култура на хомофобия, както и за тормоз, изнудване и сексуални посегателства, обидни разследвания на сексуалната ориентация и сексуалните предпочитания, позорни медицински прегледи, включително конверсионна терапия", се казва в доклада.

"Оцелелите са чакали поне 23 години, за да признаят това, което са претърпели, както и за да получат справедливост и възстановяване на щетите", се казва още в изявлението.

В доклада се препоръчва също така на жертвите да бъде изплатено финансово обезщетение, дори и да са изтекли съдебните срокове. 
Забраната за хомосексуализъм беше отменена през 2000 г., когато Европейският съд по правата на човека се произнесе в полза на четирима военнослужещи, които бяха разследвани, а след това уволнени заради сексуалността си.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.