Разследват Тръмп за опитите му да отмени резултатите от изборите през 2020 г.

Разследват Тръмп за опитите му да отмени резултатите от изборите през 2020 г.
19-07-2023г.
0
Лентата

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп днес заяви, че е получил писмо от специалния прокурор Джак Смит, в което се посочва, че той е обект на разследване на разширен съдебен състав във връзка с усилията за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 година, предаде Ройтерс.

Ако това е така, то ще представлява най-ясният знак до момента, че Тръмп може да бъде изправен пред федерални наказателни обвинения, произтичащи от неговите усилия да остане на власт, след като загуби изборите от своя съперник, действащия президент Джо Байдън.

Длъжностни лица са свидетелствали, че през последните месеци от управлението си Тръмп ги е притискал с неоснователни твърдения за широко разпространени изборни измами. Негови поддръжници атакуваха Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., за да попречат на Конгреса да удостовери победата на Байдън.

Смит "изпрати писмо (отново, това беше в неделя вечер!), в което заявява, че съм ЦЕЛ на разследването на Разширения съдебен състав относно 6 януари", написа Тръмп в своята социална мрежа "Трут сошъл".

Тръмп, който е основен претендент за републиканската номинация да се изправи срещу демократа Байдън на изборите през 2024 г., беше обвинен миналия месец в незаконно задържане на документи за националната отбрана, след като напусна поста през 2021 г. и в заговор за възпрепятстване на усилията на правителството да възстанови контрола си върху тях.

Смит ръководи обвинението и по това дело.

В рамките на разследването на изборите през 2020 г. Разширеният съдебен състав във федералния съд във Вашингтон е изслушал свидетелски показания от високопоставени бивши служители на администрацията на Тръмп, бившия адвокат на Белия дом Пат Чиполоне и вицепрезидента на Тръмп Майк Пенс.

В публикацията си в социалната мрежа "Трут сошъл" Тръмп заяви, че офисът на Смит е му е дал "много кратък срок от 4 дни", за да се яви пред Разширения съдебен състав в рамките на разследването.

Тръмп е първият бивш президент, на когото някога е повдигнато обвинение, припомня Ройтерс.

В допълнение към обвиненията по делото за класифицирани документи, Тръмп е изправен пред наказателни обвинения в щата Ню Йорк за фалшифициране на бизнес документация относно плащане на порнозвездата Сторми Даниълс, за да купи мълчанието ѝ преди изборите през 2016 година относно сексуален контакт, който тя е потвърдила, но той отрича.

Тръмп пледира невинен и по двете дела.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.