Димитър Радев е новият стар управител на БНБ

Димитър Радев е новият стар управител на БНБ
18-07-2023г.
0
Лентата

Димитър Радев е новият управител на БНБ. Той бе избран със 155 гласа "За" на извънредно заседание на Народното събрание във вторник. "Против" се обявиха 67 депутати. 

Двама бяха номинираните за поста - настоящият управител на БНБ Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ-СДС, и номинираният от "Възраждане" Любомир Христов.

Групата на „Продължаваме Промяната-Демократична България” проведе изслушване, след което заяви, че категорично ще застане зад кандидатурата на Радев. Самият Радев заяви, че е за въвеждане на еврото и очаква България да има тази възможност още от 1 януари 2025 г. Имаше и трети кандидат на БСП – Николай Каварджиклиев, но той се отказа с мотива, че няма да участва в „уговорен мач”.

Димитър Радев управлява БНБ от лятото на 2015 г., мандатът му изтече преди две години. Сега той ще бъде начело на финансовата институция още шест години.

Андрей Гюров и Петър Чобанов ще бъдат номинирани за подуправители на БНБ, съобщи пред журналисти той.

"Едно от условията, които поставих преди да бъда издигнат като кандидат, е, че ръководството на Българската народна банка трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа. Дори да звучи парадоксално, тя е силен фактор за независимостта на банката, включително при опити за нерегламентирано политическо вмешателство", посочи още Радев.

"Целта е да се постигне пресечната точка между политическия и експертния подход. Двама от моите фаворити получиха индикация за достатъчно широка подкрепа", допълни новият шеф на БНБ.

Той подчерта, че БНБ е единствената институция, която се придържа към Националния план за въвеждане на еврото.

Източник: nova.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.