Украйна иска съвместен военен патрул от страни с излаз на Черно море, включително България

Украйна иска съвместен военен патрул от страни с излаз на Черно море, включително България
20-07-2023г.
0
Лентата

Украйна иска съвместен военен патрул от страни с излаз на Черно море, сред тях и България, за да продължи износа на зърно, след като Русия не поднови участието си в споразумението, предаде Франс прес като цитира президентския съветник Михайло Подоляк. Трябва да има мандат на ООН за създаване на военен патрул от страните в региона като например Турция и България, подчерта Подоляк.

Междувременно руското министерство на отбраната предупреди, че кораби, наближаващи украинското крайбрежие след полунощ на 20 юли, ще бъдат смятани за пренасящи военни товари. А държавите, под чиито флагове плават корабите, ще се смятат за участници в конфликта на страната на Украйна, се казва още в изявлението.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на пристанището на Одеса, а и по принцип, Украйна се нуждае от още системи за противовъздушна отбрана като "Пейтриът". Тази нощ Русия за втори път атакува пристанището на Одеса с крилати ракети Калибър, унищожени 60 хиляди тона зърно, предназначено за износ, съобщи по-рано Киев.

Подоляк говори и за украинската контраофанзива. Пет седмици след началото на дългоочакваната операция на Киев голяма част от фронта изглежда неподвижна. Съветникът на президента призна, че напредъкът е "по-бавен, отколкото ни се иска".

"Несъмнено тази операция ще бъде доста трудна, дълга и ще отнеме доста време", добави той.

Той добави, че Киев се нуждае от още 200 танка и десетки изтребители F-16, за да ускори усилията си да изтласка руските сили от укрепените позиции в южната и източната част на страната.

"Разбира се, имаме нужда от допълнителни бронирани машини - на първо място двеста-триста танка", смята Подоляк.

"Нуждаем се от 60 до 80 самолета F-16, за да затворим добре небето, особено в района близо до фронта", подчерта той, като добави, че броят на "настъпателните операции", водени от украинската армия, "прогресивно нараства", и уточни, че не всички бригади, подготвени за контранастъплението, са изпратени на фронта.

Подоляк уточни, че всеки компромис с Русия за прекратяване на войната ще "унищожи" държавността на Киев, тъй като Москва "мрази" Украйна и се стреми да възстанови Съветския съюз.

"За нас компромис не съществува, защото Русия ни мрази, тя е дошла, за да унищожи концепцията за украинската държава", каза Подоляк.

"Компромисът по един или друг начин би довел до бавната загуба на Украйна и нейната държавност" и до "завръщането на Съветския съюз", добави той.

Източници: БНР, БГНЕС

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.