Разследват Лена Бориславова за секретен документ по "Турски поток"

Разследват Лена Бориславова за секретен документ по
30-05-2023г.
0
Лентата

Шефът на ДАНС Пламен Тончев хвърли няколко бомби по време на изслушването си в Народното събрание. Поводът бе изтеклият запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната". Самото изслушване бе поискано от "Възраждане".

Пламен Тончев обяви от парламентарната трибуна, че има образувано досъдебно производство срещу съветника Кирил Петков - Весела Чернева, за това, че е изнасяла класифицирана информация на чужд гражданин.

После в отговор на въпрос на Хамид Хамид от ДПС разобличи и Бориславова.

Тончев каза, че Лена Бориславова в качеството си на шеф на кабинета на бившия премиер Кирил Петков, е взела документ с гриф "Секретно", свързан с "Турски поток", надраскала е насоки по него и го е предала на журналиста от "Бърд" Атанас Чобанов. Информацията била филтрирана така, че да съдържа материали само за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и за президента Румен Радев.

"Епицентър" припомня:

На 29.10.22 стана ясно, че бившата говорителка на Кирил Петков и премиер  Лена Бориславова е обект на наказателното производство в Националното следствие за изнасяне на държавна тайна.

Разследването е във основа на сигнали от турските и румънски служби и касае секретни документи за „Турски поток“, които Лена Бориславова е предоставяла на журналиста от сайта „Бърд“ Атанас Чобанов. По сигналите са съставени два доклада на ДАНС и отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП.

Направена е и графологична експертиза, която доказва, че Бориславова е драскала с химикал върху документите, за да насочва Чобанов как да удари Румен Радев и Бойко Борисов и да ги „опакова“ като руски агенти. Експертизата категорично е доказала, че почеркът на Бориславова е същият като този върху класифицираните документи.

Ако се докаже вината на шефката на кабинета на Кирил Петков, тя може да бъде осъдена за престъпление по чл. 357 от Наказателния кодекс, който гласи:

Чл. 357. (1) Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди за интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.

(2)  Ако от деянието са настъпили или могат да настъпят особено тежки последици за сигурността на държавата, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

На база на постъпилия доклад в ГДБОП е въпрос на време прокуратурата да повдигне обвинения на Лена Бориславова. Разследващите разполагат и със защитен свидетел, който уличава директно Бориславова в престъплението. Свидетелят заема висша длъжност в държавния апарат.

Хамид Хамид попита днес какви мерки предприемат в ДАНС, за да не изтича класифицирана информация към средствата за масова информация, било вътре в службата, било от лицата, които са длъжни да работят с такава информация.

Шефът на службата отговори: "През последните 2 години имаме 2 случая, в които е установено, че документи на агенцията са ставали достояние на външни източници. Единият случай е този, който споменах - тук е контролирано подадената информация, за да можем да си свършим работата. Това е случаят на наш бивш колега, срещу когото има образувано досъдебно производство за шпионаж. Вторият случай се разследва в момента от Софийска градска прокуратура - това е извадка от наш документ с гриф "Секретно", който беше публикуван на един интернет сайт."

"Установили сме, че достъп до този документ са имали двама човека, които са извън състава агенцията", обясни още Тончев, най-вероятно визирайки Лена Бориславова и или Кирил Петков, или Бойко Рашков.

Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.