Райко Алексиев - Щуреца. Позорно измъчван и убит. Така става у нас с големите таланти...

Райко Алексиев - Щуреца. Позорно измъчван и убит. Така става у нас с големите таланти...
19-11-2022г.
0
Гост-автор

На 18 ноември 1944 г. зверски е убит видният български художник, карикатурист и фейлетонист Райко Алексиев.

Фра Дяволо, както е неговият творчески псевдоним, напълно разкрива своя талант в създадения от него през 1932 г. седмичник „Щурец“, където създава почти всички карикатури, статии и фейлетони. 

Жертва на острия му молив стават водещите български и европейски политици, без значение от партийната им и идеологическа принадлежност. Неведнъж в броевете му са осмивани Хитлер, Чърчил и Сталин.

Въпреки проблемите с цензурата през втората половина на 30-те години, изданието се радва на голям интерес и по време на Втората световна война достига внушителния тираж от 50 000 бройки.

Макар и да притежава дипломатически паспорт, Алексиев отказва да напусне страната в дните след 9 септември 1944 г. Той смята, че няма от какво да се бои, тъй като дори се е случвало да подпомага финансово свои приятели със социалистически възгледи. Сам казва: „На всекиго съм услужвал и съм давал с двете ръце. На никого не съм взел нищо и не съм напакостил…“

Хумористът обаче е подценил човешката злоба и затова не очаква да бъде арестуван по нареждане на садистичния комендант на Народната милиция в София Лев Главинчев.

 В продължение на няколко дни той е малтретиран в училището на слепите, което е превърнато в следствено отделение, като дори и преместването му в болница не успява да го спаси.

Издъхва на 18 ноември 1944 г. 

Сред участниците в мъченията му са и бивши негови сътрудници в „Щурец“, които след това участват в разграбването на конфискуваното му имущество.

Свидетелството на сина му Веселин е достатъчно покъртително: "Администраторът на вестника Йордан Николов вижда Крум Кюлявков с коженото палто на баща ми и с неговите костюми. Казал му: „А бе, бай Круме, ти носиш дрехите на Райко!“ Отговорът бил: „Ти да мълчиш, че и ти ще отидеш при него!“.

Същият този Крум Кюлявков, на когото Райко Алексиев дава работа, не се посвенява да го обругае посмъртно по време на Народния съд и показва, че дори и гениите не са защитени срещу най-ниските човешки страсти.

Така позорно си отива един от най-бележитите българи на XX век, работил неуморно през целия си живот в името на истината и изкуството.
(От "Българска история".)
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
..... Радой Ралин твърди, че "един по-сетнешен гаулайтер на печата - Георги Боков - се хвалеше, че му ударил 400 шамара..." Според Радой Ралин човекът, който е пребил Райко Алексиев, е Георги Боков.
"Ритал го е, тъпкал го е с ботушите си.
Г-жа Алексиева е поискала от Тодор Павлов трупа. Дали са им го с условие да не отварят ковчега. Но са го отворили и са видели, че тестисите на Райко Алексиев буквално са били смачкани от побоя", разказва авторката на "Горещо червено"..... 
(От Катя Стоянова./"BurgasNovinite BG")

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.