Радев: Република Северна Македония не трябва да забравя, че е страна кандидат и не може да поставя условия на държави членки на ЕС

Радев: Република Северна Македония не трябва да забравя, че е страна кандидат и не може да поставя условия на държави членки на ЕС
17-05-2024г.
0
Лентата

На фона на всички нелепи промени, които бяха извършени в Конституцията, имаше и много гласове, които изтъкваха като положително, че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Видяхме, че парламентът нито работи, нито осъществява контрол. За съжаление с предстоящото извънредно заседание на народните представители най-вероятно Народното събрание ще бъде употребено като предизборна трибуна.

Надявам се политиците в РСМ да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, това означава да тласнат своята страна към изолация и да я отдалечават от ЕС.

 Очаквам да разберат, че международните договори трябва да се спазват. Това им казаха и България, и Гърция и Европейският съюз. 

Преговорната рамка трябва да се изпълнява, което означава изпълнение и на двустранните протоколи, където се регламентира отказът от езика на омразата към България, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите и уважението към културно-историческото наследство на страната ни.

Очаквам всеки политик, който оттук нататък ще представлява България в Европейския съвет, да продължи да отстоява нашия национален интерес, Копенхагенските критерии за членство и правата на българите в РСМ така, както аз ги отстоявах, докато представлявах България в Европейския съвет по времето на служебните правителства.

Република Северна Македония не трябва да забравя, че е страна кандидат и не може да поставя условия на държави членки на ЕС, не може да ревизира международни договори, защото това „брандира“ страната като държава, която не зачита международното право.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.