Радев: Дебатът за бъдещето на обединена Европа е изключително важен за България

Радев: Дебатът за бъдещето на обединена Европа е изключително важен за България
09-05-2024г.
0
Лентата

9 май е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война, към хилядите българи, отдали живота си за победата над нацизма. 

Благодарение на тяхната саможертва се откри и пътят към днешна мирна и обединена Европа. В Деня на Европа, нека си пожелаем Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и допринася за развитието на държавите членки и който продължава да гради своето единство върху принципите на демокрацията и мира. Очаквам ЕС да се ангажира и много по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията, спазването на човешките права и на правовата държава в страните от Западните Балкани, които заявиха своите амбиции за присъединяване към ЕС. 

В предстоящата кампания за избори за Европейски парламент обществото ни очаква съдържателен дебат за бъдещето на Европа. Нека всеки, който претендира да представлява България в Европейския парламент, заяви ясни позиции как ще допринася и за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите теми – предложението за отпадане на консенсуса при вземане на решения в областта на външната политика и разширяването на ЕС, за мащабите и скоростта, с който се извършва преходът към зелена икономика, за пътищата за прекратяване на войната между Русия и Украйна и за възстановяването на Украйна. 

Искам да призова всички партии да приложат системни усилия кампанията за избори за национален парламент да не заглушава и не измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа, защото той е изключително важен за България.

По отношение на кампанията за предсрочни парламентарни избори е крайно време дневният ред на партиите да се срещне с дневния ред на българските граждани, които отдавна очакват конкретни отговори как ще се решават наболелите обществени проблеми, а не тези на партиите. 

Моята позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония винаги е била открита и последователна. Такава, каквато беше с президентите Георге Иванов и Стево Пендаровски, такава ще бъде и с госпожа Силяновска. Такава както беше със СДСМ, такава ще бъде и с ВМРО-ДПМНЕ. Много скоро ще проличи дали новият президент и партията, която спечели с решителна преднина тези избори, ще заработят най-сетне за европейската перспектива на Република Северна Македония или ще поемат в друга посока. Винаги съм подкрепял европейската интеграция на РСМ, но при спазване на принципите за добросъседство и най-вече Копенхагенските критерии за членство. Това означава промяна в Конституцията на РСМ и ефективно спазване на правата на македонските българи, отказ от езика на омразата към България, който се развихри в предизборна кампания, ревизия на учебниците, уважение и защита на българското културно-историческо наследство в тази страна.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.