Путин цитира Кант: Русия се опитва да живее според собствения си ум. Няма да позволим да пренебрегнат националните ни интереси

Путин цитира Кант: Русия се опитва да живее според собствения си ум. Няма да позволим да пренебрегнат националните ни интереси
26-01-2024г.
0
Лентата

Русия се ръководи от националните си интереси и никога няма да позволи другите да ги пренебрегнат. Това каза руският президент Владимир Путин на среща със студенти в Студентския дом на Балтийския федерален университет "Имануел Кант", съобщават руски медии.

"Кант, разбира се, е един от най-великите мислители както на онова време, така и на нашето. Фундаментален мислител. И, разбира се, неговият призив да живеем според собствения си ум е изключително актуален днес. Това е, което се опитваме да направим. Страната трябва да живее според собствения си ум. Една държава трябва да се ръководи от националните си интереси. Това изобщо не означава, че не ни интересуват интересите на другите. Защото да се ръководим от собствените си интереси и да постигнем успех, означава да зачитаме интересите на нашите партньори. Ние го правим, но никога няма да позволим интересите на Русия да бъдат пренебрегнати", каза Путин.

Той отбеляза, че неслучайно университетът носи името на Кант, който е бил поданик на Руската империя.

"Позволете ми да ви напомня, че в резултат на седемгодишната война Русия влезе в Източна Прусия и окупира Кьонигсберг. И Източна Прусия се закле във вярност на руския престол. Това беше направено както от студенти, така и от преподаватели в университета, където Имануел Кант е работил през цялото време живота си и два пъти беше ректор на този университет“, коментира Путин.

"Имануел Кант също е учил руски офицери. Явно ги е учил добре", добави президентът, припомняйки призива да се живее според собствения си ум.

"В някои страни, сред нашите съседи, тази теза е забравена. Всички, много, така или иначе, живеят с чужд ум. Това няма да ги доведе до добро и няма да ги доведе до добро. Трябва да се ръководим според тези фундаментални идеи и да живеем, разбира се, според собствения си ум“, заяви Путин.

Путин призова да се изучават трудовете на Кант: "Споменахте една от неговите работи, но има фундаментални неща, свързани с изучаването на времето, пространството, сферата на познанието като такава, те са много интересни. И добре, вероятно знаете за това, Имануел Кант вярваше, че е възможно логично да докаже съществуването на Бог. Това са сложни неща, за които той пише, във времето, в пространството, но са много интересни и има смисъл да се чете и да се задълбочава в това, което е казал, какво е написал и за какво е мислил.”

Източник: "Труд"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.