Посланик Митрофанова: Руско-българските отношения сега са в състояние на пълна стагнация, на историческо дъно

Посланик Митрофанова: Руско-българските отношения сега са в състояние на пълна стагнация, на историческо дъно
08-02-2024г.
0
Лентата

Интервю на Посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова за вестник "Комсомолская правда" (6 февруари 2024 г.)
-  Руско-българските отношения сега са в състояние на пълна стагнация, на историческо дъно, ако мога така да се изразя. Всички контакти с държавни институции по инициатива на София са сведени до нула – не се поддържа диалог дори на работно ниво. <...> Ръководителите на България (или по-скоро задграничните й куратори) всъщност насилствено вкарват страната в парадигмата на конфронтация с Русия.
- В момента наблюдаваме целенасочена кампания за заличаване от съзнанието на българите на всичко положително, което се свързва със страната ни. Част от този процес са и изявления на някои политици за необходимостта от пренаписване на училищните учебници, за да не се „създават предпоставки за формиране на признателност към Русия“, както и налагането на теза за „окупационния характер“ на действията на Червената армия по време на Втората световна война. В същата парадигма се вписва и демонтирането на Паметника на Съветската армия в София.
- Преди година и половина, по искане на София, Генералното консулство на Русия в Русе спря работа, а миналата година от нас поискаха да освободим сградата на Генералното консулство във Варна. Има и много други „закачки“, които нашите „партньори“ постоянно правят спрямо нас, явно опитвайки се да затруднят максимално функциите на дипломатическата мисия и битовите условия на нашия екип. Но, разбира се, не могат да ни уплашат с всичко това. Руските дипломати са свикнали да изпълняват своя дълг в най-трудни условия, знаейки, че Родината им е зад тях.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.