Денков отпадна за САЩ, имал друга важна командировка

Денков отпадна за САЩ, имал друга важна командировка
05-02-2024г.
0
Лентата

Премиерът Николай Денков няма да лети за САЩ, съобщиха от Министерски съвет. Оттам обясниха, че предстои друга важна командировка на премиера през седмицата, за която ще дадат информация на по-късен етап. Съобщено бе още, че министрите, които ще пътуват за САЩ, няма да летят в правителствения самолет, пише "Труд".

Засега съобщение за командировка в САЩ има единствено от икономическото министерство. В него се казва, че министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и неговият заместник Николай Павлов заминават на работно посещение в Съединените американски щати утре.

От министерството посочват и програмата на двамата министри - в столицата Вашингтон те ще проведат срещи с представители на Групата на Световната банка, Търговска камара на САЩ, както и с представители на международни корпорации в сферата на автомобилната индустрия, логистиката, високите технологии и производството на системи за съхранение на енергия. Предвижда се да бъдат обсъдени въпроси от общ интерес в областта на икономиката и инвестициите.

По-рано стана ясно, че от делегацията е отпаднал министърът на отбраната Тодор Тагарев, както Епицентър.БГ вече писа. Вероятно причината за това е отказът на Пентагона да приеме българския министър на отбраната поради незаинтересованост от среща с него.

Присъствието на Тагарев, който до вчера бе в списъка, бе остро разкритикувано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който попита какво ще прави Тагарев в САЩ, след като преди седвица се върна отттам.

Администрацията на Белия дом е затворила вратите си пред правителството на Николай Денков. Не само президентът на САЩ Байдън, но и Пентагонът е отказал среща на българския премиер Николай Денков и водената от него делегация.

Отказани са срещи и в Министерство на икономиката, въпреки че в делегацията са включени и министърът на енергетиката Румен Радев, и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Това става ясно от писмо на администрацията на Министерския съвет до българския посланик в САЩ Георги Панайотов, за което Епицентър.бг научи.

В писмото са посочени както пълния състав на делегацията, така и срещите, които тя ще има, заедно с това и кой стои зад организацията на посещението.

"Това е делегацията за организираното от лобистката компания посещение на Денков. Отказали са срещи в Белия дом и нямат още потвърдени срещи в Държавния департамент.

Има срещи с 3 тинк-танка, лекция в университет, среща с общността.
Министерство на енергетиката, Пентагона са отказали всякакви срещи", пишат от Дондуков 1 до българското посолство в САЩ.

От екипа на Денков уведомяват посланик Панайотов,че министър-председателят на Република България Н. Пр. акад. Николай Денков ще посети САЩ, гр. Вашингтон от 5 -9 февруари 2024 г.

В тази връзка информират посланик Панайотов за

Състав на българската делегация (първоначален, бел. ред.):

1. Н. Пр. акад. Николай Денков, министър-председател на Република България

2. Н. Пр. г-н Асен Василев, министър на финансите
(пътува само по маршрут София-Вашингтон)

3. Пр. г-н Тодор Тагарев, министър на отбраната (отпаднал, вероятно защото са отказани срещи в Пентагона)

4. Н. Пр. г-н Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията

5. Н. Пр. г-н Румен Радев, министър на енергетиката

6. Г-н Иван Модев, началник на политическия кабинет на министър-председателя

7. МВнР - предстои да бъде уточнено името

8. Г-жа Таня Гермер, съветник но външна политика на министър-председателя

9. Г-н Алекс Николов, съветник на министър-председателя

10. Г-н Николай Павлов, заместник-министър на икономиката и индустрията

11. Г-жа Виолета Лорер, съветник на министъра на финансите
(Пътува само по маршрут София-Вашингтон)

12. генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-началник на отбраната

13. Г-н Антон Иванов, съветник на министъра на енергетиката

14. Г-н Георги Вълев, началник иа отдел „Правителствен протокол“, АМС

15. Г-жа Димитринка Георгиева, главен експерт в отдел Правителствен протокол“, АМС

16. Г-жа Надежда Узунова, експерт

17. Г-н Цветан Колев, оператор, дирекция ПИС, АМС

18. Г-н Николай Николов, правителствен фотограф

Това е делегацията за организираното от лобистката компания посещение на Денков. Отказали са им срещи в Белия дом и нямат още потвърдени срещи в Държавния департамент. 3 тинк танка, лекция в университет, среща с общността, Министерство на енергетиката, Пентагона са отказали всякакви срещи. Среща с еврейски организации.

Прави впечатление, че съпругата на Даниел Лорер - Виолета, посочена като съветник на финансовия министър, ползва правителствения самолет като такси, защото ще пътува с него само в посока Вашингон и не се връща с делегацията - дали остава там на шопинг или по лични дела, не е ясно - във всички случаи не е ангажирана с и без това безделната визита на представителите на българското правителство зад океана.

Министърът на финансите Асен Василев също пътува само в посока София-Вашингтон, не е известно защо остава там и дали заедно с Виолета Лорер имат самостоятелна програма в САЩ.

От списъка се вижда, че не се предвиждат участие на медии, вероятно тяхната роля за информиране на обществеността за срещите на министрите ни ще се поеме от Надежда Узунова, посочена като експерт. Узунова води нагласените Фейсбук-интервюта на премиера Денков с предварително зададени въпроси.

Предвиждало се е делегацията ще лети до САЩ с правителствения Еърбъс, което щеше струва на данъкоплатците 250 000 лева за полета. Отделно към тази сума трябва да се прибавят скъпите хотели и високите дневни на антуража на премиера.

Безцелното и скъпо посещение на българските министри в САЩ бе остро критикувано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ако те отиваха на камината на президента Байдън, три самолета да отидат - ще са малко, но да отиваш 5 дни с министри, които са били преди дни там като Тодор Тагарев. Това са самолетни билети за по 4000 - 5000 долара и е двоен аршин. Ако отиват за камината - ще ги изпратя, ще махам, но тия разходки напред - назад, ще говоря с Кирил Петков за тях. Ако ме убеди, че има полза за държавата ще спра да коментирам", отсече Бойко Борисов.

На критиките на лидера на ГЕРБ министър-председателят отвърна, че след като Борисов като премиер е пътувал до САЩ, е естествено и Денков да го направи и обяви, че ще даде отчет за виситата си, след като се върне.

Източници: "Труд", epicenter.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.