Украинците удариха пекарна в Лисичанск, най-малко 15 души са загинали

Украинците удариха пекарна в Лисичанск, най-малко 15 души са загинали
04-02-2024г.
0
Лентата

В събота следобед Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) удариха пекарна в Лисичанск, Луганската народна република. 15 души са убити, десет са ранени, около 40 може да са под развалините, предаде ТАСС.

Ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник каза, че украинските въоръжени сили умишлено са ударили сградата, „без да имат успех на фронта и знаейки, че в почивния ден жителите на Лисичанск идват в пекарната“.

Според военното комендантство на републиката ударът е извършен в 14:20 московско време. Военни следователи от Руския следствен комитет казаха пред ТАСС, че украинските войски вероятно са използвали ракети "Хамарс" при удара. Правителството на ЛНР нарече терористична атака на украинските въоръжени сили срещу кафе-пекарна в Лисичанск.

Терористичната атака на Киев срещу жилищни райони на Лисичанск по предварителни данни е извършена с оръжие, доставено от западни страни. Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, публикуван на сайта на ведомството.

„Според предварителните данни атаката е извършена с помощта на западно оръжие – посочи дипломатът – Новата терористична атака е „благодарността“ на киевските екстремисти за „щедрата“ финансова подкрепа на страните от Европсъюза".

Захарова обърна внимание, че гражданите на ЕС трябва да знаят как се използват техните данъци - „с тях се купуват смъртоносни оръжейни системи и се изпращат на режима в Киев, който ги използва, за да убива цивилни“. „Това е още едно доказателство за престъпния характер на киевския режим, неговите главатари на "Банковата" и фактът, че въоръжените сили на Украйна, както отбеляза руският президент Владимир Путин, окончателно се превърнаха в терористична организация“, каза Захарова.

Както подчерта официалният представител на руското външно министерство, Русия „ще информира международните организации за поредния терористичен акт от бандата на украинския президент Владимир Зеленски“. „Очакваме съответните международни организации незабавно и безусловно да осъдят престъпленията на киевските бойци“, добави Мария Захарова.

Източник: ТАСС

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.