Приходите на Суецкия канал са паднали почти наполовина през януари заради нападенията на йеменските хуси

Приходите на Суецкия канал са паднали почти наполовина през януари заради нападенията на йеменските хуси
04-02-2024г.
0
Лентата

Приходите на Суецкия канал са паднали почти наполовина през януари, заяви директорът на управлението на морския път адмирал Осама Рабие, цитиран от онлайн изданието “Ентърпрайс нюз”.

Постъпленията от транзитни такси са намалели до 428 милиона долара, което е 47 процента спад на годишна база. Преминалите през ключовата търговска артерия кораби са с близо 37 процента по-малко заради нападенията на йеменските бунтовници хуси.

В началото на февруари френският гигант в морските превози Се Ем А (CMA) отново спря преминаването на плавателните си съдове през Червено море, след като през януари възобнови част от курсовете. Редица други компании спряха превозите през Суецкия канал.

Хусите предприеха атаки с ракети и дронове в Червено море в знак на подкрепа към палестинската организация “Хамас” във войната с Израел. Конфликтът започна на 7 октомври, когато бойци на “Хамас” и други палестински фракции нападнаха южен Израел, убиха около 1200 души и взеха над 240 заложници. Тел Авив отговори с въздушни удари, а по-късно и с наземна операция в Газа.

Суецкият канал, до който се стига единствено през Червено море, свързва някои от най-големите потребители на стоки в Европа с доставчици в Азия. През морския път минават около 12 процента от световната търговия, което е над 30 процента от международния трафик на контейнеровози и се изразява в над един трилион долара в стоки годишно. 

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.