Криминален аборт

Криминален аборт
26-11-2011г.
235
Симона Милкова
Статистиката

Около 46 млн. жени в света правят аборт по желание всяка година. 78% от тях живеят в развиващите се страни, а 22% - в развитите. В световен мащаб се пада средно по един аборт на всяка жена. Смъртността при аборт в развитите страни е ниска.  В развиващите се страни обаче смъртността при абортите е стотици пъти по-висока - около 330 смъртни случая на 100 000 аборта.

Световната здравна организация изчислява, че всяка година се правят почти 20 млн. опасни аборта - 19 млн. в развиващите се страни, а остващият милион-  в Източна Европа.

У нас през 2010 г. над 46 000 жени са направили аборт, което е значително повече от абортите за 2009 г., които са около 34 000. От тях 20 000 са заради нежелана бременност, а останалите по медицински причини. Това обаче са официалните данни. Оказва се, че в България особено голямо е количеството на млади жени и момичета, които предпочитат да премахнат нежеланото дете тайно и прибягват до т.нар „криминален аборт”. Според черната статистика  всяка година в  страната стряскаща цифра се движи между 12 000 и 13 000.

Процедурата

След необходимите изследвания и доказване на бременността, легално абортиращите жени  постъпват в специализирани акушеро-гинекологични клиники. Самата процедура се извършва под анестезия  и трае около 10 минути. След няколко часа, при липса на усложнения, всяка дама е готова да си тръгне към вкъщи. Абортирала и вероятно тъжна. Процедурата струва около 250-300 лева.

При по-напреднала бременност обаче голяма част от абортите особено след третия месец, се извършват в малки мазета без елементарни хигиенни удобства и посредством интресни комбинации от упойващи вещества.  Както при всяка оперативна намеса съществуват огромни рискове, особено при тъй наречените криминални аборти, които често се правят на непълнолетни лица. В хода на манипулацията може да се получи разкъсване на маточната шийка, обилно кръвотечение, пробив на матката и куп други усложнения. За младите момичета, предприемащи тази крачка, няма гаранция че ще могат да заченат отново. Самото използване на упойка също крие своите рискове, поради което пациентите трябва предварително да се информират и да подпишат необходимите документи за съгласие. Късният аборт крие голяма опасност за живота на майката и е в голяма степен морално неприемлив поради израстването на ембриона.

До навършване на пълнолетие на майката - абортът се извършва само със съгласието на родителите ѝ по установения законов ред.

Кървавият пример:

В България  има един особен процент от деца , които нямат право да избират бъдещето си. Те не могат да вземат решения за съдбата си и дори за своето собствено здраве. Запознайте се с 18-годишната Айше Джошкун, възпитаник на дома за деца лишени от родителска грижа в град Роман.

Един ден Айше започнала да се чувства изморена и замаяна. С течение на времето забелязала, че менструацията й закъснява и споделила проблема на възпитателката си - г-жа Лили Кръстева. Притеснената учителка решила да заведе момичето на гинеколог при д-р Махинова в гр.Тетевен. Тя констатира бременността на момичето. Гинеколожката установила, че Айше е в 15-та седмица и половина от бременността. По закон аборт се прави до 11-тата, след това манипулацията се счита за опасна. Айше нито се изненадва от „диагнозата”, нито съжалава, че е късно да махне бебето.

След прегледа при гинеколожката  директорката на дома за сираци в гр. Роман, Ивет Симеонова взема нещата в свои ръце. Айше е отведена при друг „по-опитен” лекар.  И вторият гинеколог потвърждав бременността. След този преглед момичето спира да ходи на училище и стои заключена по настояване на ръководството на Дома, за да не разбират околните, че е бременна.

Г-жа директорката спестила на Айше само една малка подробност - че ще й се наложи отново да посети кабинета на д-р Ненов с цел - аборт. Така се и случва: „Заведоха ме при лекаря, той извади едно голямо желязо и  каза, че вътре има лекарство и че няма да боли. Ама аз се изплаших и се разкрещях.”  Все пак успяват да я успокоят След това нищо не помни. Събужда се на операционната маса. Объркана и изплашена попитала какво става, тогава една санитарка  й обяснила, че няма страшно.

Оказва се, че след като Д-р Ненов слага „лекарството за улесняване на аборта”, момичето получава тежък вътрешен кръвоизлив и се налага спешна хирургическа намеса. Веднага след като се събужда, Айше разбира, че вече не е бременна. Хиргургът Лачев, който спасява живота  й обяснява какво е станало.  Днес Айше се старае да не мисли за преживяното. Сеща се без да иска обаче, когато погледне огромния грозен белег на корема си.

Днес лекарите успокояват Айше, че въпреки всичко ще може да има деца. Ако разбира се, някой друг началник не реши нещо друго. Иначе официалната версия на ръководството на Дома е, че Айше е оперирана, за да й бъде отстранена киста.

Раследване по случая се води, но обвиняем е само гинекологът, извършил криминалната интервенция. Директорката на дома продължава да е директорка на дома и настойник на голяма част от децата там. Социалните, Агенция закрила на детето, полицията и прокуратурата са сезирани по случая. Въпреки това – една година по-късно всичко си върви по старому. Ивет Симеонова, пряка участничка в огранизирането на аборта на Айше, продължава да си пие кафето необезпокоявана в шефския си кабинет.

 

*** Криминалният аборт носи риск от смърт и други тежки здравословни последици за майката, поради което се преследва от закона. Преди този случай понятието „насилствен криминален аборт” не беше употребявано.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.