Отново саботаж на германски газопровод

Отново саботаж на германски газопровод
05-01-2024г.
0
Лентата

Германските правоохранителни органи разследват саботаж на нов газопровод, който трябваше да бъде пуснат в експлоатация през декември. Разследващите са открили дупки с диаметър около един сантиметър в новия тръбопровод в северната част на страната, предназначен за транспортиране на втечнен природен газ, съобщи германската медия SHZ.

Първоначално разследването е водено от местните криминални власти, но тъй като газопроводът е критична инфраструктура, случаят е прехвърлен на Главната прокуратура. Държавното обвинение разследва този случай като саботаж.

Дупките са открити в края на ноември от оператора на съоръжанието, след което компанията се е свързала с полицията с доклад за причинените щети. Тези щети са регистрирани на най-малко три места по 55-километровото трасе на газопровода.

Строителството на тръбопровода, свързващ Брунсбютел и Хетлинген в Северна Германия, започна миналата пролет. През август природозащитници възпрепятстваха строителството, като окупираха част от обекта и не позволиха работата да продължи. Планираше се новото трасе да заработи до края на 2023 г., но откриването му се забави. Според SHZ причината за забавянето може да са именно откритите щети.

Това е вторият саботаж срещу германска критична инфраструктура, след като през септември 2022 г. бяха взривени три от четирите тръби на „Северен поток“ 1 и 2, който трябваше да пренася газ от Русия за Германия.

Източник: obektivno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.