Кънчо Стойчев: Най-важното при Доган е глобалният поглед. Светът е друг, а ние продължаваме да живеем в евроцентричната си илюзия

Кънчо Стойчев: Най-важното при Доган е глобалният поглед. Светът е друг, а ние продължаваме да живеем в евроцентричната си илюзия
05-01-2024г.
0
Лентата

"Най-важното в това, което казва Доган, е глобалният поглед. Ние членуваме в два ключово важни съюза, но това не значи, че сме носители на абсолютната правда. Простата фраза: "Светът е друг". Ние продължаваме да живеем в евроцентричната си илюзия. Ние, европейците, сме 2-4% от света, 5% максимум, всички бели хора на света са 8%, а ние продължаваме да си мислим, че светът се върти около нас. Глобализацията приключи пред очите ни", коментира социологът Кънчо Стойчев по бТВ.

"Почти съм напълно убеден, че ще се стигне до смяна на министри. Ако пък не се стигне, ротацията ще пропадне и ще се отиде на избори. Ще има доста променена гарнитура на Министерския съвет с нови акценти и нова политика. Все по-активна става ролята на ДПС, които официално не са част от сглобката, но са съставна част на онова тяло, което управлява сглобката".

Това каза социологът Кънчо Стойчев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

По думите му грешката на управляващите е, че не са били ясни и открити и не са имали подписано споразумение.

„В най-смешна позиция са безспорно ПП, защото с огромна доза неопитност се биха в гърдите и поемаха ангажименти, които в крайна сметка се оказаха груби лъжи. Трябва много да се мисли и не 3, а 10 пъти да се мери. В това отношение пример е Ахмед Доган. Той говори рядко, все по-късо, ясно е какво казва и винаги поема огромни рискове. "Станахме машина за избори, а къде са интересите на хората?", пита той. Отчита се сериозен електорален проблем и той ясно заявява, че ще се опита да го реши и казва и как. Кой друг партиен лидер е имал смелостта да поеме риска да се изправи пред всички и да каже "Да, сбъркахме и ще се опитаме да го поправим"," попита риторично Стойчев.

"Най-важното в това, което казва Доган, е глобалният поглед. Ние членуваме в два ключово важни съюза, но това не значи, че сме носители на абсолютната правда. Простата фраза: "Светът е друг". Ние продължаваме да живеем в евроцентричната си илюзия. Ние, европейците, сме 2-4% от света, 5% максимум, всички бели хора на света са 8%, а ние продължаваме да си мислим, че светът се върти около нас. Глобализацията приключи пред очите ни", коментира социологът.

Кънчо Стойчев обобщи, че именно това е предупреждението на Доган. 
"Той казва на всички хора да мислят и че трябва да имаме много по-балансирана и внимателна политика", добави социологът.

Социологът коментира и приемането на България в Шенген по въздух и вода.

„България трябваше да каже „не“. Да бъдеш добър член на ЕС означава да можеш да кажеш „не“, когато се касае за твои национални интереси. Какво значи по въздух? Двойният стандарт, който се налага е безобразен заради някакъв вътрешнополитически австрийски интерес. За нас най-важното е сухопътната граница, ние там губим милиони, даже милиарди от транспортните схеми. Това, което се случи е безобразие и това, че не казаха „не“ ще има огромна цена. Далеч по-добре беше да си стоим извън Шенген, но поне нямаше да ни изнасилват с бежанците“, коментира Кънчо Стойчев.

Източник: бТВ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.