Турците плащат 3,6 пъти по-малко от българите за газ, идващ от България

Турците плащат 3,6 пъти по-малко от българите за газ, идващ от България
03-01-2024г.
0
Лентата

Турците плащат 3,6 пъти по-малко от българските потребители за природен газ, идващ от „Турски поток“, от компресорна станция Странджа на „Булгартрнасгаз“ ЕАД, т.е. от България. Данните изнесе председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в отговор на твърденията на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, че газът у нас е поевтинял наполовина. Газовият експерт попита защо газът в съседна Турция е в пъти по-евтин от България:

“Видях във ФБ пост на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, който възторжено хвали управлението на Сглобката, че „За година газът в България поевтиня с близо 57 %, а цената е по-ниска и от преди 2 години. Мрънкащите и онези вещаещи енергийна криза трябва да спрат да вярват на хибридки. Битката Продължава“.

Тази повтаряна от упрляващите мантра ме мотивира да сравня цената на газа в България с тази на Турция и да се опитам да поднеса факти, а зрителите сами да преценят колко добрини ни поднасят управляващите с 10 % подкрепа, ето и фактите:

Цена на природния газ за месец Януари 2024 на регулирания пазар в България – 511 $/1000 м3

Цена на природния газ за месец Януари 2024 в Турция за битови потребители – 141 $/1000 м3

Цена на природния газ за месец Януари 2024 в Турция за стопански потребители до 300 000 м3/год. – 296 $/1000 м3

Цена на природния газ за месец Януари 2024 в Турция за индустриални потребители над 300 000 м3/год. – 394 $/1000 м3

Е…, нека сега Ивайло Мирчев отговори защо турските битови потребители в Турция заплащат природния газ 3,6 пъти по евтино от българските битови потребители, защо турските стопански потребители заплащат природния газ 1,7 пъти по евтино от българските стопански потребители, защо турските индустриални потребители заплащат природния газ 1,3 пъти по евтино от българските индустриални потребители, а Турция получава природния газ от т.н. Турски поток, от компресорна станция Странджа на „Булгартрнасгаз“ ЕАД т.е. от България?

Турция получава природния газ след България, а турските потребители заплащат в пъти по евтин газ от българските потребители.

Същият този Ивайло Мирчев е време да се върне в родния си Делиорман и да попита собственика на “Şişecam Group” защо заводите в Турция работят с утроен капацитет и високи печалби, а заводите в Търговище, Разград и Нови Пазар отчитат загуби.

А като си отиде в Крушари да събере родата на баща си, бившия секретар на БКП и започне да събаря паметниците в общината, а не да се произнася за всичко, особено за енергетиката.“

Източник: obektivno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.