Църквата в Англия: Думите съпруг, съпруга, брат, сестра и Отче наш са оскърбителни. Кои отпадат още?

Църквата в Англия: Думите съпруг, съпруга, брат, сестра и Отче наш са оскърбителни. Кои отпадат още?
03-01-2024г.
0
Лентата

Методистката църква в Обединеното кралство издаде ръководство за „приобщаващ език“, в което съветва последователите си да се въздържат от използването на термини като „съпруг“, „съпруга“, „брат“ и „сестра“ с аргумента, че някои хора могат да ги сметнат за „оскърбителни“.

The Christian Post съобщава, че в ръководството се изброяват обширни категории хора, с които методистите се съветват да използват „чувствителен и приобщаващ“ език, когато се обръщат към малцинства, които са „маргинализирани и/или демонизирани от общата култура“.

В ръководството се отбелязва, че „като християни трябва да имаме смелостта за разговори, които понякога могат да бъдат трудни, да признаем, че понякога изключваме хората, да слушаме със смирение, да се покаем за всеки обиден език и да внимаваме как слушаме и какво казваме или пишем, в духа на Христос„.

Допълва се още, че: „Съществува безкрайно разнообразие в начина, по който Божието творение се изразява в човешкия живот. Това си струва да се има предвид, когато говорим и пишем. Терминология като „съпруг“ и „съпруга“ може да звучи безобидно, но тя прави предположения за семеен или личен живот, който не е реалността за много хора.„

В статията пише още, че „думите „родител“, „партньор“ и „дете“ са добро начало. „Възпитател“ също е неутрален, но разбираем начин да се посочи основният възпитател на детето, който може да е или да не е негов родител.„

Следователно, не се използват „майка“ или „баща“.

Методисткият наръчник за новговор също така пояснява, че „думите „братя и сестри“, макар и предназначени да бъдат приобщаващи и приятелски, не отчитат нашите небинарни приятели„.

Британският старокатолически духовник и консервативен коментатор отец Калвин Робинсън удари Методистката църква по повод насоките, като отбеляза: „Това не е християнство. Това са критически теории с идеята: „разбийте хетеронормативността“. Вече не е достатъчно да се признае нарушеният начин на живот. Всичко нормално и подредено трябва да бъде разрушено от страх да не предизвика обида„.

Методистката църква е протестантска организация, но католическата църква в Англия също е толкова заразена с будителство, че обмисля да премахне фразата „Отче наш“ от началото на молитвата „Отче наш“ и да инструктира духовниците да се въздържат от използването на мъжки местоимения, когато говорят за Бога, пише сайта Modernity.

Някои църкви са стигнали дотам, че са изтрили споменаването на Рождество Христово и Исус в коледната песен и са ги заменили с празнуване на „странни (хомосексуални – “queer” people) хора“.

През юли миналата година Англиканската църква отказа да даде определение за това какво е жена, като заяви, че няма такова определение в книгите си, въпреки че все още привидно се противопоставя на еднополовите бракове.

Църквата дори назначи трансджендър архидякон, а тези, които изразяват несъгласие с подобни стъпки, са отбягвани и наказвани.

Източник: kritichno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.